Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

И осемте души на борда на разбилия се самолет в Гърция са загинали. Те са превозвали близо 12 тона боеприпаси. Мястото на катастрофата е близо до град Кавала, а на местните беше наредено да затворят прозорците си, предава Bulgaria ON AIR.

Машината катастрофира в безлюдна местност далече от населените места. Двама пожарникари, участвали в акцията, са настанени в болница заради проблеми с дишането.

В 23 часа товарният военен самолет "Антонов", излетял от Сърбия се разбива в Гърция. Пилотите подават сигнал, че имат проблем с един от четирите двигателя и получават разрешение да кацнат в Солун или Кавала. Пожарът на корпуса обаче не позволява това. 1500 души от селата в района подават сигнал на 112 след експлозията.
Oще по темата


Пожарните екипи пристигат на място, но трудно стигат корпуса на самолета заради последващите взривове. Към мястото тази сутрин тръгна специален екип за ядрено-биологична защита. На мястото е открит и бял прах, чийто произход все още не може да се установи. Затова има и предупреждение към местните да затворят прозорците.

"Започнахме да правим измервания, но засега нямаме точни данни. На мястото на катастрофата има бял прах, който не можем да установим какъв е. По това работи армията. Вече пожарът е потушен, но има малки локални огнища. В радиус от половин километър е забранено да се преминава. Призоваваме живеещите в района да затворят прозорците", посочи координаторът на противопожарната служба генерел-лейтенант Мариос Апостолидис.

Преди да влязат спасителните екипи мястото ще бъде проверено от специалисти по експлозиви. Веднага след експлозията местните разказват, че са усетили парене в устата и носа.

"Чух, че минава самолет, и в следващия момент светна буквално като светкавица! Видяхме експлозията и гъбата от взрива. В този момент токът спря. Бях вкъщи с децата си, първо си помислихме, че това един от тези летящи фенери, но само след няколко секунди разбрахме, че това е самолет! Горящ самолет! В следващия момент се разби и избухна!", разказват местните.  

Температурата около корпуса на разбилия се самолет все още е много висока и има тлеещи огнища. А сръбските власти дадоха още информация около полета.

"Всички 8 членове на екипажа са загубили живота си. Самолетът излита от Ниш в 20:40 часа, като на него са били натоварени 11,5 тона от нашата специализирана индустрия. Собственик на стоката беше частната фирма "Валир" от Сърбия. Този полет имаше всички надлежни разрешителни. Всички в съответствие с международните разпоредби", каза министърът на отбраната на Сърбия Небойша Стефанович.

Сръбският военен министър отбеляза, че някои медии злонамерено спекулират, че самолетът е транспортирал оръжие за Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 1 година

На десетия опит успях да сложа минус на гигилосника хихилосника.

50

Ха, ха,ха,хааааааааа

преди 1 година

ТАКА Е , КАТО КАРАТЕ РУСКИ МАШИНИ И САМОЛЕТИ ---ПАДАТ , КАТО КРУШИ...!

49

Освен, че

преди 1 година

самолетът е украински, всички се надяваме екипажът да е бил 100% укри нацисти.

fallback