Снимка: Bulgaria ON AIR

На фона на протести, организирани от опозицията в РСМ обръщение направи председателят на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен.

Тя се срещна с президента Стево Пендаровски и премиера Димитър Ковачевски, които подчертаха, че македонският език и идентичност трябва да бъдат уважавани и гарантирани от Европейския съюз преди одобряването на така нареченото "френско предложение". Фон Дер Лайен се обърна към депутатите с думите, че Европа ги чака и решението е само тяхно.

Още по темата

"Няма съмнение, че македонският език е вашият език. Предложението също така приема вашата национална идентичност. Можете да разчитате на мен като председател на ЕК, че ще гарантирам процеса по присъединяване да зачита европейските принципи и стандарти. Въпросите на идентичността не са част от преговорите за присъединяване", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Изказването на председателя на ЕК беше съпроводено от лозунги, издигнати от опозицията, на които пишеше "Предатели на народа", и "Чеда на заевизма, връщате фашизма". Много от тях бяха облечени с фланелки с надпис "НЕ".

Веднага след началото на дебатите депутат от ВМРО-ДПМНЕ демонстративно скъса листа с френското предложение и поиска прекъсване на заседанието, за да може управляващото мнозинство да размисли и да върне предложението обратно към правителството. По-рано към сградата на парламента полетяха яйца от протестиращите срещу приемането на предложението. Те бяха поставили до официалния вход на парламента и гилотина с червено знаме с петолъчка и надпис "Френско предложение".

Очакванията са, че европейското предложение все пак ще събере мнозинство. Следващата стъпка е подписването на двустранния протокол с България, като под въпрос е изпълнението на едно от основните искания на страната ни - промяна в Конституцията и включването на българите в нейния преамбюл.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase