"Позицията на управляващите партии в момента, включително и на три албански опозиционни партии в Северна Македония е, че това предложение е приемливо. Очаква се в четвъртък да започне реалната процедура в Народното събрание. Това решение би разчитало на 70 народни представители в един парламент, който е 120 човека, което означава, че има мнозинство", коментира журналистът Петър Колев за френското предложение в пред Bulgaria ON AIR.

Според него в момента наблюдаваме процес на раждане на истината и сблъсък с реалността в РСМ. Той добави, че повече от 5 години след подписването на Договора за добросъседство македонското общество е било облъчвано от най-различен тип пропаганда, която го докара до пълна безизходица и заблуда.

"След подписването на Договора за добросъседство България отвори широко вратите за членство на Северна Македония в НАТО и ЕС. България е страната, която върна темата "Западни Балкани" на европейската политическа карта. В РСМ ние забравихме, че имаме някакви ангажименти, които сме поели. Опитвахме се през цялото време да не ги изпълняваме. Стигнахме до едни абсурдни ситуации, в които репресиите върху българската общност в Северна Македония да излязат от рамките на здравомислещата представа. Тази антиевропейска и антибългарска политика, която беше облечена във вулгарен език на омразата, напусна границите на нормалните комуникации между Скопие и София", каза Колев.

Още по темата
Той изрази позиция, че диалогът Скопие - София трябва да бъде на братска и братовчедска основа, а техни министри и бившият премиер Зоран Заев са тръгнали по плоскостта на международния натиск, за да отстъпи България от нещо, което и те не са разбрали какво е. По думите му, ако искат да решат въпросите с евроинтеграцията и проблемите с България, разговорът трябва да бъде честен и с ясно поети ангажименти.

Журналистът изтъкна, че френското предложение ще бъде прието.

"Раждането на истината е болезнен процес. Сблъскването на едно общество с реалните представи за себе си е болезнен процес. Недейте да си мислите, че сръбските инсталации, които повече от 100 години ръководят Северна Македония, ще се оттеглят от политическия и обществен терен току-така. Уважаеми колеги в София, нашата работа сега предстои. Процесът, в който България трябва да вземе активно участие като най-засегната част от ЕС с това какво ще се случва в РСМ, трябва да ни държи още по активни", подчерта Колев.

По думите му българската общност в Северна Македония очаква България да натрупа самочувствие след тези свои дипломатически успехи, да натрупа енергия и желание, за да стане фактор в РСМ, а не наблюдател и коментатор.

"Дошло е времето, в което България трябва да заеме своята ключова роля на фактор на стабилността в РСМ", изтъкна журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase