Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Председателят на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен заяви в РСМ, че македонският език е на македонците. Това стана на фона на протести около приемането на Френското предложение.

"Виждаме политически цирк. Френското предложение до такава степен осакатява българската позиция, че в Скопие могат да го приемат много бързо. Но там тече борба за власт. Като гледам поведението на брюкселската администрация все повече си мисля, че с такива съюзници не ни трябват врагове", коментира историкът д-р Войн Божинов в "Денят ON AIR".

Той смята, че в Народното събрание е гласуван един вариант на френското предложение, но на път за Скопие предложението е било променено и не е гласуваното от парламента. Историкът поясни пред Bulgaria ON AIR, че френското предложение включва това, че ние се лишаваме от инструмент да спрем Северна Македония, когато тя не изпълнява споразумението. Според него българите в Северна Македония трябва да бъдат записани като държавнотворен народ.

"Целта на северномакедонците е да бъдат пуснати сега и от там нататък да се оправяме. Проблемът за нас е, че ние сме пуснали северномакедонизма в ЕС. Нашата историческа памет е предадена. Представете си ние, историците, които се занимаваме с Македония и македонския въпрос, аз не виждам никаква мотивация да работя. За какво да работя? За да дойде някой от "Харвард" и да зачеркне с дебел маркер моя труд. Като гражданин, аз съзирам голяма отговорност в лицето на Радев за всичко, което стана по македонския въпрос", обясни д-р Божинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 1 година

България е мъртва, за щастие!

79

Историци, къде сте?

преди 1 година

Историците ни да запрятат ръкави и да залеят ЕС с доказателства, не само да чоплят семки . Вие сте на ход, заедно с политиците, а реално и преди тях!

78

Анонимен

преди 1 година

Голем праз. Да заминават ако искат и в небитието. Като гледам как подвекохме крак и започнаха оставки и протести в ЕС, то скоро ще си останат сами в ЕС. Отвличате ни вниманието с РСМ.

fallback