Снимка: БГНЕС

Русия едва ли ще се изтегли от завзетите територии по украинския южен бряг и ще победи украинските сили в цялата източна област Донбас, заяви руският посланик в Лондон в интервю за "Ройтерс".

След нашествието на 24 февруари, руските сили поеха контрола над големи територии по украинското крайбрежие над Крим, който Русия анексира през 2014 г. Русия бавно изтласква украинските сили от двете сепаратистки области в Източна Украйна, които призна за независими държави.

В отговор на въпрос как ще приключи конфликтът, руският посланик Андрей Келин заяви, че е трудно да се очаква руските и подкрепяните от Русия сили да се изтеглят от Южна Украйна и че украинските войници ще бъдат изтласкани от целия Донбас.

"Ще освободим целия Донбас", каза Келин в интервю от резиденцията му в Лондон, където Уинстън Чърчил обсъждал стратегията по време на Втората световна война с посланика на Йосиф Сталин.

Още по темата
"Разбира се, трудно е да прогнозираме изтегляне на силите ни от южната част на Украйна, защото вече имаме опит, че след изтегляне започват провокации и биват убивани хора", отбеляза Келин.

Думите на посланика са една от най-явните публични прогнози как може да приключи войната в Украйна – на практика насилствено откъсване на над 1/5 от днешната украинска територия след разпадането на СССР, отбелязва "Ройтерс".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна никога няма да приеме руска окупация на територията си и ще се бори, докато и последният руски войник бъде изтласкан от Украйна.

Според Келин рано или късно Украйна ще трябва да реши или да сключи мир с Русия, или "да продължи да пада надолу по хълма" до рухване.

Руският президент Владимир Путин обвини в четвъртък Запада в десетилетна агресия към Москва и предупреди, че ако иска да се опита да победи Русия на бойното поле, е добре дошъл да го направи, но това ще донесе трагедия за Украйна.

Повече по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase