Снимка: БГНЕС

Газопроводът, който свързва Гърция и България, ще започне работа през септември-октомври тази година. Това обяви пред журналисти Теодора Георгиева, изпълнителен директор на съвместното дружество ICGB, в което с равни дялове участва българската държава през Българския енергиен холдинг и гръцко-италиански акционер.

Към края на месец юни проектът е завършен на 98%. Линейната част е изпълнена изцяло, всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Успешното приключване на хидравличните изпитания гарантира, че съоръжението отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено, посочи Теодора Георгиева.

Продължават довършителни дейности по изграждане на наземните съоръжения – двете газоизмервателни станции при град Стара Загора и град Комотини. Станцията на българска територия е завършена на 100% и е с изпълнени пневматични тестове. Вече е запълнена станцията и газопроводът с газ в посока Стара Загора - Комотини, след което ще бъдат извършени функционалните тестове на измервателните линии, обясни Теодора Георгиева. По думите й това ще бъде най-високотехнологичният газопровод в рамките на страната, тъй като интерконекторът ще се управлява изцяло автоматично.

Според нея при влизането в експлоатация газопроводът ще разполага с 3 млрд. кубични метра газ, колкото е потреблението на България, предава БТА.

Теодора Георгиева изрази надежда за пълна политическа подкрепа. Очаква се решение от Европейската комисия и от нашата страна за сертифициране на независим преносим регулатор. Тя уточни, че същият процес върви и в Гърция.

Очаква се по-късно днес междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Стара Загора да бъде инспектирана от министър-председателя Кирил Петков.

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 1 месец

Договорът на България с азербайджанската компания SOCAR е за 1 млрд. кубични метра на година, което е около една трета от общото потребление на страната ни.Тия се подиграват с нашата интелигентност! Какви 3 млрд. куб. метра газ, като за азерски газ имаме договор за 1 млрд. куб. метра на годишна база. Абе НАРОДЕ, НЕ ТИ СИ ПИСНА ДА ТЕ ЛЪЖАТ И ОГРАБВАТ????!!!

8

Анонимен

преди 1 месец

От русофобите подстрекатели тука - нека някой напише личната си драма, да видим че нистина има "зла Русия"! Опишете какво са ви направали на ВАС лично - моля не разказвайте западните митове и легенди!

7

Смях

преди 1 месец

Казах ли ви аз, че тия приказки са за наивници? Уж юли щеше да е готов. Сега септември уж ще почне работа. Септември ще се окаже, че проектът е закъснял... като задуха севернякът ще сме без газ. А тогава и руснаците няма да искат да преговаряме.