Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон прекара първия си мандат на поста в стремеж да раздели и завладее традиционната дясноцентристка партия Les Republicains (LR) - и до голяма степен успя.

Сега той се нуждае от тях, за да спаси втория си мандат. А те не изглеждат в настроение да се предадат, поне не официално, пише  Елизабет Пино за "Ройтерс".

"Досега не сме се изправяли срещу la Macronie (лагера на Макрон), само за да станем част от него", заяви Франсоа-Ксавие Белами, влиятелен депутат от LR EU.

Един от висшите съветници на LR се изрази още по-ясно: "През петте години той направи всичко възможно, за да отслаби Les Republicains, а сега очаква да му паднем в отворените обятия? Няма как!"

През първите си пет години Макрон се радваше на пълен контрол над парламента, но сега трябва да намери подкрепа от опонентите си, след като на изборите в неделя избирателите, разгневени от инфлацията и възприетото му безразличие, излъчиха висящ парламент.

Дебатите са интензивни в рамките на Les Republicains, където някои, засега по-скоро изолирани, гласове настояват за широк коалиционен пакт в германски стил.

"От тъчлинията не се постига нищо", заяви пред Ройтерс Франк Луврие, кмет на LR, който е много близък с бившия президент Никола Саркози. "Трябва да работим върху правителствен пакт."

Още по темата

Алиансът "Ансамбъл" на Макрон и LR са до голяма степен съвместими по отношение на икономическите политики, включително плановете да накарат французите да работят по-дълго време. По време на първия си мандат LR гласува в подкрепа на 40% от предложените от правителството законопроекти, казват представители на LR.

"Ние можем да останем независими на изборите, но да участваме в коалиция от германски тип по прагматичен начин. Ситуацията в страната го изисква", заяви пред Ройтерс Пол Луи Вилерой дьо Гало, активист на LR и бизнес лидер.

"Бихме могли да поискаме министри, правителствен пакт."

Когато дойде на власт за първи път през 2017 г., Макрон привличаше членове на LR и ги правеше министри - и дори министър-председател - докато политиките му се отклоняваха надясно, притискайки политическата база на основната десница между него и крайната десница.

Бившите високопоставени министри на LR, които се присъединиха към Макрон през последните пет години, сега се опитват да убедят възможно най-много членове на опозицията да се съгласят на сделка, заяви правителствен източник пред Ройтерс.

"Всички онези, които ги познават добре, са се заели с това", каза източникът, като добави, че очаква зад фасадата на единството по отхвърлянето на коалиционното споразумение да се появят пукнатини.

Източник, близък до подкрепящ Макрон депутат от Елзас - исторически консервативна крепост - беше оптимистично настроен: "Възможно ли е LR наистина да не подкрепи пенсионната реформа, след като те винаги са я подкрепяли?"

Най-малкото, лидерите на LR заявиха, че биха могли да бъдат отворени за сделки за всеки отделен случай, ако предложенията им бъдат взети под внимание.

Коалиционен пакт - или дори объркани сделки за всеки отделен случай - вероятно ще струва скъпо на Макрон, но той има малко други възможности в един много фрагментиран парламент.

Мнозина смятаха LR за умираща сила в края на първия му мандат, когато кандидатът на ЛР Валери Пекреш получи едва 4,8% от гласовете на президентските избори през април, тъй като Макрон спечели втори мандат и отмъкна някои по-старши членове на LR.

Но сега 61 депутати на LR и още трима близки до тях депутати от по-малки партии са точно това, от което Макрон се нуждае, за да си осигури абсолютно мнозинство и да приеме законите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase