Снимка: БГНЕС
fallback

Североиталианските региони рискуват да загубят до половината от селскостопанската си продукция заради сушата, предупреди земеделско лоби, докато Европа е обхваната от горещини.

Антициклонът „Каронте” ще вдигне температурите до 38 градуса по долината на река По край градовете Болоня, Мантуа, Павия и Ферара, както и в Милано - един район засегнат от невероятна суша за самата река от 70 години насам. Това доведе до спиране нощем на водата в 125 селища в областите Пиемонте и Ломбардия, а в някои снабдяването е с водоноски.

Земеделската лобистка група CIA призова за спешно напояване, за да се спасят култури като домати и дини, и за създаване на нова инфраструктура, включително басейни за съхранение на дъждовна вода, съобщава в. "Индипендънт".

"Общите щети (вече) ще надхвърлят 1 млрд. евро", се казва в изявление на ЦРУ, като се добавя, че недостигът на вода може да засегне и производството на царевица и соя, чието снабдяване вече е застрашено поради войната в Украйна.

Губернаторите на северните региони Пиемонт и Ломбардия, където част от селскостопанската продукция зависи от река По, заявиха, че ще поискат от националното правителство да обяви извънредно положение заради сушата.

Oще по темата

В някои райони на Торино, столицата на Пиемонт, през нощта е имало прекъсвания на електрозахранването поради горещото време, което е натоварило подземните кабели, съобщават местните медии.

Големи горещини се очакват и във Флоренция и Рим, като температурите ще достигнат до 36 градуса. Рекордът от 40 градуса се очаква в южните области Пулия и Базиликата, а в Сицилия най-горещото място с връх от 43 градуса ще е селището Катенануова в равнината на Катания - най-голямата на острова, предаде БНР.

В Италия ще бъде горещо и след залез слънце с така наречените „тропически нощи” при минималната температура плюс 20 градуса. За седмицата топлинните стойности до полунощ ще са до 28 градуса в северната и централна част на страната.

В цяла Европа се отчитат необичайно високи температури.

Напомняме, че в Испания беше регистрирана най-горещата предлетна гореща вълна от поне 20 години насам, а във Франция също бяха достигнати температури от около 40С.

Във Великобритания температурите достигнаха 32С в петък, когато хората се насочиха към плажовете и плувните басейни за най-горещия ден от годината в страната досега.

Проучване от миналата година установи, че въздействието на горещите вълни и сушите върху производството на земеделски култури в Европа се е увеличило приблизително три пъти през последните 50 години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Асан

преди 1 година

А какво ни интересува това нас нормалните гейове :)))

fallback