Снимка: БГНЕС

И днес испанските пожарникари продължават да се борят с горските пожари на фона на необичайно горещото за сезона време. Най-големи щети огънят е нанесъл на северозападната провинция Самора, където изгоряха над 25 000 хектара, предаде Асошиейтед прес, цитирайки местните власти. Заради пламъците, лумнали в планината Сиера де ла кулебра, бяха евакуирани жителите на най-малко десет села, макар че спадането на температурите през нощта помогна донякъде за овладяване на пожара. В рядко населения район работят повече от 500 пожарникари, които разчитат и на помощта на самолети и хеликоптери, пръскащи вода.

Експерти обясняват необичайно високите температури през последната седмица - на места до над 40 градуса, с климатичните промени. Такива горещини испанците понякога преживяват през август, но не и през юни. Положението тази година е влошено заради суша, а работата на огнеборците е усложнена от силни пориви на вятъра.

Заради разпространението на пожарите вчера се наложи да бъде спряно движението на скоростните влакове от Мадрид за северозападната част на страната. Днес то беше възстановено. В Самора, Навара и Леида бяха разположени армейски противопожарни части. Не се съобщава за жертви. В централна Навара властите евакуираха като предпазна мярка жителите на 15 малки села, тъй като жегите се очаква да продължат до сряда. Фермерите са призовани да не използват тежка техника, за да не предизвикат неволно възпламеняване и пожар.

Горски пожари вилнеят и в Каталуния - в Леида, Тарагона и природния парк Гараф, южно от Барселона. (БТА)

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 1 месец

Добрее 40 градуса е идеална температура. Германия като започне да гори въглища ще видите колко хладно ще стане някъде към 55 градуса. Още нищо не сте видели тепърва ще видите.

1

ТТК

преди 1 месец

Преди години само и единствено Русия им помогна при гасенето сега да им помогне наркомандоса кафявски.