Снимка: БГНЕС
fallback

Украйна тръгва по пътя към ЕС от "ниско ниво", но скоростта, с която ще изпълни условията за членство, ще определи времето за присъединяване, всичко е в нейните ръце, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Oще по темата

Днес Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да предостави на Украйна и Молдова статут на страни-кандидатки за членство в ЕС, като постави редица условия. Грузия все още не получава препоръка за такъв статут и Тбилиси трябва да изпълни някои предварителни условия, след което ЕС отново ще оцени готовността на страната.

"Бързината на присъединяването зависи от страната-кандидатка и от изпълнението на условията... Да, Украйна тръгва от ниско ниво, но всичко е в нейните ръце", заяви ръководителят на Европейската комисия.

Фон дер Лайен заяви, че украинците са готови да умрат, за да задълбочат връзките си с Европейския съюз.

"Всички знаем, че украинците са готови да умрат за европейската перспектива. Искаме те да живеят с нас за европейската мечта", каза Фон дер Лайен пред репортери, докато обявяваше препоръката на комисията Киев да получи статут на кандидат за членство.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства подкрепата на ЕС като "историческа стъпка по пътя към присъединяване към блока“.

"Това е първата стъпка по пътя към членството в ЕС, която със сигурност ще доближи нашата победа", написа Зеленски в социалните мрежи и добави, че е "благодарен" на ръководителя на ЕС Урсула фон дер Лайен и "на всеки член на ЕК за историческото решение".

I commend the positive @EU_Commission Conclusion on 🇺🇦’s candidate status. It’s the 1st step on the EU membership path that’ll certainly bring our Victory closer. Grateful to @vonderleyen & each EC member for a historic decision. I expect the positive result from #EUCO next week.

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 17, 2022

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Анонимен

преди 1 година

Вие сте убийци, убивате славянските народи и извършвате геноцид, убивахте украинци, руснаци, дори българи от Украйна, убихте дори казаци, дори деца,жени,старци, а сега и поляците пращате на смърт там, само защото се държите като колониален агресор и искате да заграбите Украйна, а Русия защитава Украйна и украинците от вашата агресия,насилие и убийства, ФАКТ! Взимайте си партакешите от Украйна и оставете славяните на мира, нямате работа там, тази държава не е ваша, нацисти!

87

ГОЧО

преди 1 година

Е те ще си иУМРАТ, нали затова им давате оръжия!

86

Анонимен

преди 1 година

Взимайте си партакешите и оставете украинците и руснаците на мира, извършихте и извършвате геноцид над славянското население и друго население в Украйна, нямате работа там, това не е ваша държава, нито на ЕС, а е руска територия и украинците също са руснаци по произход!

fallback