Снимка: БГНЕС

Двама бивши американски военнослужещи са били заловени по време на бой с руските сили в Украйна, съобщи The Telegraph.

Двамата са били взети в плен по време на ожесточена битка край североизточния град Харков миналата седмица, според техни другари, които се биели заедно с тях. 39-годишният Александър Друке и 27-годишният Анди Хюйн са служили като доброволци в редовната украинска армия. Смята се, че те са първите американски военнослужещи, които се озовават в ролята на руски военнопленници.

Те се присъединяват към нарастващия брой западни военни доброволци, пленени от руските сили, включително поне двама британци. На Ейдън Аслин и Шон Пинър вече беше казано, че са изправени пред смъртна присъда като „наемници“.

Още по темата
Залавянето на двамата американци ще бъде дипломатически чувствителна тема, тъй като Кремъл може да се опита да го използва като доказателство, че Америка вече е пряко замесена във войната. Владимир Путин вероятно ще поиска значителни отстъпки, за да ги освободи.

Другар на двамата мъже, който поиска да не бъде назоваван, каза пред The ​​Telegraph, че те са били заловени, след като са се сблъскали с много по-многобройни руски сили по време на битка миналия четвъртък.

"Бяхме на мисия и цялата работа беше абсолютно луда, с лоши показатели", каза той.

"Казаха ни, че градът е чист, когато се оказа, че руснаците вече го нападат. "Те слязоха по пътя с два танка Т-72 и множество БМП3 и около 100 души пехота. Единственото нещо, което беше там, беше нашият отряд от 10 души".

Отрядът заема отбранителни позиции, през което време двамата американци изстрелват реактивна граната по руско превозно средство и го унищожават. Това обаче привлича вниманието на един от танковете, който стреля в тяхна посока, но се смята, че е пропуснал. Малко след това танкът е сериозно повреден от противотанкова мина, която украинският отряд е оставил на пътя.

След това двамата американци изчезват в мъглата на битката и се смята, че са били пленени от руските пехотинци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase