Снимка: БГНЕС

Руските сили отрязаха всички пътища за евакуация на гражданите от източния украински град Северодонецк, като разрушиха последния мост, свързващ града с украински град от другата страна на реката, съобщи украински официален представител, предаде "Ройтерс".

Руските войски "се опитват да се закрепят в централната част на града", заявиха украинските военни във вторник в ежедневния си обзор на конфликта в различни части на страната.

"Ситуацията в Северодонецк е изключително изострена - руснаците разрушават високи сгради и Азот", заяви Сергей Гайдай, губернатор на Луганска област, в съобщение в Telegram. Ден по-рано той заяви, че стотици цивилни са се укрили на територията на химическия завод "Азот", който е бил обстрелван от руските сили.

Украйна отправя все по-настойчиви призиви за повече западни тежки оръжия, които да помогнат за защитата на Северодонецк, който според Киев може да се окаже ключов за битката за източния регион Донбас и за хода на войната, която продължава вече четвърти месец.

В понеделник Гайдай заяви в социалните медии, че около 70% от града е под контрола на врага, а разрушаването на последния мост през реката към побратимения град Лисичанск означава, че всички цивилни, които все още се намират в Северодонецк, са в капан и е невъзможно да се доставят хуманитарни доставки.

Последният доклад за военната обстановка в Украйна беше изпълнен с опасения за струпването на руски сили в някои части на Донбас.

В него се съобщаваше, че врагът "създава условия за развитие на настъплението към Славянск", както и за настъпление към градовете Лиман, Ямпил и Северск - всички западно от Северодонецк и Лисичанск.

Късно в понеделник президентът Володимир Зеленски заяви, че битката за Източен Донбас ще остане в историята като една от най-бруталните в европейската история. Регионът, включващ областите Луганск и Донецк, е претендиран от руските сепаратисти.

Още по темата
"За нас цената на тази битка е много висока. Просто е страшно", казва той.

"Ежедневно привличаме вниманието на нашите партньори към факта, че само достатъчен брой съвременна артилерия за Украйна ще осигури нашето предимство."

Основната цел на Русия е да защити Донецк и Луганск, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в понеделник, след като лидерът на един от сепаратистките региони поиска допълнителни сили от Москва.

Украйна се нуждае от 1000 гаубици, 500 танка и 1000 безпилотни самолета, както и от други тежки оръжия, заяви в понеделник президентският съветник Михайло Подоляк.

Москва публикува последния от няколкото скорошни доклада, в които се казва, че е унищожила американски и европейски оръжия и оборудване.

Руското министерство на отбраната заяви, че високоточни ракети с въздушно базиране са нанесли удари в близост до железопътната гара в Удачно, северозападно от Донецк, като са поразили оборудване, което е било доставено на украинските сили.

Вътрешното министерство на Украйна съобщи в Telegram, че Удачно е било засегнато от руски удар през нощта от неделя срещу понеделник, без да посочи дали целта е била оръжие.

Москва критикува Съединените щати и други държави за това, че са изпратили на Украйна оръжия, и заплаши да нанесе нови удари по цели, ако Западът достави ракети с голям обсег.

Европейската комисия ще препоръча да се предостави на Украйна официален статут на страна кандидатка за членство в ЕС, съобщи късно в понеделник "Политико", като се позова на няколко неназовани официални лица.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви в събота, че становището на изпълнителния орган на ЕС по искането на Украйна за присъединяване ще бъде готово до края на тази седмица.

Новият Мариоупол?

Руската информационна агенция "РИА Новости" цитира промосковския говорител на сепаратистите Едуард Басурин, който заяви, че украинските войски са фактически отрязани в Сивиеродонецк и трябва да се предадат или да умрат.

Според Дамиен Магру, говорител на Международния легион за защита на Украйна, който е имал сили в Северодонецк, ситуацията рискува да стане като в Мариупол, "с голям джоб от украински защитници, откъснати от останалите украински войски".

По време на падането на Мариупол миналия месец стотици цивилни и тежко ранени украински войници бяха блокирани в продължение на седмици в стоманодобивния завод "Азовстал".

Русия отрича да се е насочила към цивилни граждани в рамките на това, което нарича "специална операция" за възстановяване на руската сигурност и "денацификация" на съседката си.

Украйна и западните ѝ съюзници наричат това необоснован претекст за инвазия, при която загинаха хиляди цивилни и се породиха опасения за по-широк конфликт в Европа.

Повече от 5 милиона души са избягали, а светът е засегнат от продоволствена и енергийна криза, която разделя западните държави по въпроса как да се справят с нея.

След като не успя да превземе столицата Киев след инвазията на 24 февруари, Москва се съсредоточи върху разширяването на контрола в Донбас, където проруските сепаратисти държат територия от 2014 г. насам. Русия също така се опита да завладее по-голяма част от украинското черноморско крайбрежие.

"Целият фронт е подложен на постоянен обстрел", заяви областният управител на Донецк Павло Кириленко пред украинската телевизия в понеделник вечерта.

По думите му са поразени градовете Марийка, Краснохоровка, Вухледар в пояса на въгледобива и Авдийвка, където се намира голям завод за кокс.

Официални лица в контролираната от руските сепаратисти Донецка област съобщиха, че най-малко трима души, включително дете, са загинали, а 18 са били ранени при украински обстрел, който е засегнал пазар в град Донецк.

Донецката новинарска агенция показа снимки на горящи сергии на централния пазар "Майски" и няколко тела на земята. Информационната агенция съобщи, че артилерийски боеприпаси с калибър 155 мм по стандартите на НАТО са поразили части от региона в понеделник.

Руските информационни агенции съобщиха, че снаряд е паднал върху родилен дом в Донецк, предизвиквайки пожар и принуждавайки персонала да изпрати пациентите в мазето.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase