Снимка: БГНЕС

Швеция ще се стреми да постигне конструктивен напредък в разговорите с Турция относно възраженията на Анкара срещу кандидатурата на скандинавската страна за присъединяване към отбранителния съюз НАТО, заяви в петък министърът на външните работи Ан Линде.

Финландия и Швеция подадоха молба за присъединяване към НАТО миналия месец в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, но се сблъскаха с противопоставянето на Турция, която ги обвинява, че подкрепят и укриват кюрдски бойци и други групи, които смята за терористични, предаде "Ройтерс".

Възраженията изненадаха финландските, шведските и много други представители на НАТО, като помрачиха перспективите за бърз напредък по кандидатурите за членство преди срещата на върха на НАТО в Мадрид по-късно този месец.

"Нашата кандидатура получи широка подкрепа сред членовете на НАТО", заяви тя в декларация за външната политика в шведския парламент. "Амбицията ни е в конструктивен дух да постигнем напредък по въпросите, които Турция повдигна."

Линде добави, че не бива да има съмнения, че Швеция е заедно със съюзниците си в борбата срещу тероризма.

Правителството на Швеция оцеля при гласуването на вот на недоверие във вторник с помощта на депутат, чиито искания за подкрепа на кюрдите в Северна Сирия биха могли да усложнят опитите на страната да се присъедини към НАТО, чиито членове трябва да одобрят всеки нов член.

Анкара също така нанесе удар на шведските власти за спирането на износа на оръжие за Турция през 2019 г., тъй като страната започна военна операция в Северна Сирия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase