Снимка: БГНЕС

Бившият министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко описва Владимир Путин като "абсолютно рационален, студен, жесток, черен злодей" и твърди, че той е решен да влезе в руската история редом със Сталин и Петър Велики.

В интервю за в. "Гардиън" Тимошенко отхвърли предположението, че руският президент е "луд". "Той действа според собствената си тъмна логика", каза тя. "Той е воден от тази идея за историческа мисия и иска да създаде империя. Това е неговата хиперцел. Той идва от дълбоко вътрешно желание и убеждение".

Тимошенко, лидер на Оранжевата революция от 2004 г. и два пъти министър-председател, е имала няколко срещи на четири очи с Путин. Те проведоха преговори през 2009 г., след като Путин, тогава министър-председател, спря доставките на газ за Украйна. Тимошенко се кандидатира за президент през 2010 г., 2014 г. и 2019 г., като два пъти завърши втора, а след това трета.

При близките срещи Путин е бил "винаги предпазлив" в това, което казва, и винаги подозрителен, че може да бъде записван, каза тя. "Той е от школата на КГБ", отбеляза тя. Преди пълномащабното нахлуване на Русия през февруари той не криеше убеждението си, че "няма такава нация като Украйна и няма такива хора като украинците", каза тя.

Амбициите му надхвърлят завземането на украинска територия и свалянето на прозападното и пронатовско правителство, смята Тимошенко. Геополитическата му цел е да завладее Беларус, Грузия и Молдова, както и да контролира Централна и Източна Европа, включително балтийските държави, точно както Москва го е правила по съветско време, каза тя.

Тимошенко беше в Киев на 24 февруари, когато в ранните часове на деня Русия предприе многостранна атака. Тя заяви, че мирновременните политически съперничества и неприязън веднага са изчезнали. Същата сутрин тя отиде в президентската администрация заедно с други високопоставени опозиционери и се срещна с Володимир Зеленски, срещу когото се кандидатира през 2019 г.

"Прегърнахме се и си стиснахме ръцете. Всички бяха шокирани, бледи и уплашени. Никой от нас не планираше да напусне Киев", каза тя. "Всички знаеха, че трябва да стоим до последно. Съгласихме се да подкрепим нашия президент и нашата армия и да работим за победата". Решението на Зеленски да остане в столицата и да "преодолее страха си" беше важно, каза тя.

Още по темата
Докато падаха руските бомби, Тимошенко се укриваше в мазето на модерната офис сграда, принадлежаща на нейната политическа партия "Баткившчина" в киевския квартал "Подил", която беше ударена няколко пъти от ракети. Запитана дали е готова да стреля по руските войници, тя отговори: "Да. Имам законно оръжие. Според източници Кремъл ме е включил в списък за убийство. Бяхме подготвени."

Руското правителство винаги я е смятало за враг, каза Тимошенко. Тя изтъкна подкрепата си за членството на Украйна в ЕС и НАТО. На президентските избори през 2010 г. тя се изправи срещу Виктор Янукович, който беше подкрепян от Москва. Тя обвини за поражението си отиващия си тогавашен президент Виктор Юшченко, някогашен съюзник на Оранжевата революция.

През следващата година Янукович вкара Тимошенко в затвора в дело, което се смяташе за политически мотивирано. "Путин и Янукович ме вкараха в затвора. Янукович никога не е бил независим играч. Той винаги е бил марионетка на Путин", казва тя. Тя излезе от затвора през 2014 г., когато Янукович избяга в Москва след антикорупционните протести на Майдана. Седмици по-късно Путин анексира Крим и подбуди сепаратистко въстание в източната част на Украйна.

Тимошенко говори в офиса си в центъра на града, украсен с украинското знаме и снимки, на които е изобразена със западни лидери, включително Маргарет Тачър. Тя похвали "невероятното единство" на "антипутинската коалиция" и специално отбеляза Великобритания и Борис Джонсън, както и САЩ, Канада и Полша. "Виждаме Великобритания като част от голямото украинско семейство", каза тя.

През изминалия уикенд президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е важно да не се "унижава" Путин - фраза, която се тълкува в смисъл, че Украйна трябва да пожертва част от територията си в замяна на реалполитическа сделка с Москва. Тимошенко заяви, че Франция и Германия, критикувани за бавното изпълнение на оръжейните доставки, не трябва да бъдат остракирани, тъй като Европа се бори с най-тежката криза в сигурността от десетилетия насам.

Но тя заяви, че международните партньори на Украйна трябва да разберат, че единственият начин да се сложи край на войната е да се смажат руските сили на бойното поле. Без да назовава никого, тя заяви, че те не трябва да стават "съучастници на злото". Тя добави: "Няма такова нещо като мирно споразумение с Путин, защото то не води до мир. То ще доведе до нова война няколко години по-късно".

Според нея залогът за страната ѝ е екзистенциален. Целта на Кремъл е да "обезличи" Украйна, като я лиши от езика и културата ѝ и я направи слаба и "атомизирана". Цивилизованият свят имаше уникалната възможност да спре Русия и да й попречи да разпространява "война, корупция, шантаж, дезинформация и несвобода", каза тя.

Русия до голяма степен се е отказала от преструвката, че се цели само в украинската военна инфраструктура, каза Тимошенко. Според нея убийствата на цивилни граждани - в градове в Киевска област като Буча и Ирпин, както и в други райони - са били жестоки и умишлени, като руските войници са изпълнявали инструкциите на Москва.

"Това е неразделна част от техния геноцид срещу украинската нация", каза тя. "Това, което се случи в Мариупол, беше дори по-лошо, отколкото в Буча, Ирпин и Хостомел. Убедена съм, че ще успеем да си върнем Мариупол и да разкрием мащаба на ужасните убийства там. Това беше трагедия, човешка катастрофа с немислими мащаби."

Обмисляйки думите си, ветеранът политик заключи: "Това е голяма битка за нашата територия и свобода. Това е исторически шанс за свободния свят да убие това зло".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase