Снимка: БГНЕС

Украинските сили са си върнали около 20% от територията, която са загубили в град Северодонецк по време на сраженията с Русия, заяви в петък ръководителят на източния регион Луганск.

"Докато преди ситуацията беше трудна, процентът (държан от Русия) беше някъде около 70%, сега вече ги отблъснахме с около 20%", заяви Сергей Гайдай пред националната телевизия, предаде "Ройтерс".

Русия хвърли сили в битката за града, който Москва трябва да превземе, за да постигне заявената си цел да държи цялата Луганска област. В четвъртък украинският президент Володимир Зеленски заяви, че силите на страната му са постигнали известен успех там.

Още по темата
Гайдай заяви, че руснаците обстрелват украинските позиции в продължение на часове и след това напредват, за да бъдат отблъснати от защитниците, които не са пострадали, преди да повторят схемата.

"Така те се придвижват напред, стъпка по стъпка, защото с артилерия, самолети, минохвъргачки те просто унищожават всичко", каза той.

"Но веднага щом имаме достатъчно западни далекобойни оръжия, ще изтласкаме артилерията им от нашите позиции. И тогава, повярвайте ми, руската пехота просто ще избяга."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase