Снимка: БГНЕС
fallback

Швейцарското правителство наложи вето на искането на Дания да изпрати произведени в Швейцария бронетранспортьори за Украйна, позовавайки се на политиката си на неутралитет да не доставя оръжия в конфликтни зони, съобщи в сряда швейцарската телевизия SRF, предаде "Ройтерс".

Държавният секретариат по икономическите въпроси (SECO) е отхвърлил предложението на Дания за предоставяне на около 20 бойни машини на пехотата Piranha III на Украйна, съобщи SRF, позовавайки се на потвърждение от агенцията.

SECO не отговори веднага на молбата за коментар.

Неутрална Швейцария изисква от чуждите държави, които купуват швейцарски оръжия, да поискат разрешение за реекспорт.

През април страната наложи вето върху реекспорта на произведени в Швейцария боеприпаси, използвани в противовъздушните танкове, които Германия изпраща на Украйна. Тя също така отхвърли искането на Полша за предоставяне на оръжия в помощ на съседна Украйна.

Швейцария се отказа от досегашната си практика и прие санкции на Европейския съюз, целящи да накажат Русия за нахлуването в Украйна - нахлуване, което Москва определя като специална военна операция за разоръжаване и "денацификация" на Украйна.

Но швейцарският неутралитет е изправен пред най-голямото си изпитание от десетилетия насам, тъй като в страната се разгаря дебат за това как да се тълкува политиката, която предпазва Швейцария от участие и в двете световни войни през ХХ век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 1 година

Швейцарците гледат за себе си, не мазнят на *** и пульо и да чакат някой известен да ги похвали и погали по главиците. Живеят така, че те са добре и не скачат на никого. На други им дай да се ежат колко са по-по-най, на трети като нас - управниците ни все не разбрали, ама им се ще на големи да се правят, всичко вършат наопаки, а народът си търпи и все "умници" избира. Много се надявам да не е до безкрайност.

16

Анонимен

преди 1 година

Нямат проблем да правят пари от нацистко злато, богатство на наркобарони и крадени произведения на изкуството, но ако някой може да ги хване, тогава са много принципни

15

рибока

преди 1 година

Затова от над 200 години никой техен гражданин не е бил обект на агресия в чужбина от когото и да е било.Спазва държавата им всички Хагски конвенции от началото на 20 век определящи кога една държава се счита за неутрална.Дори,ако имаха пристанище и влезе в него украински боен кораб нямаше да го пуснат да излезе до края на войната колкото и да ги оплюват,защото това е пък морската конвенция за неутралитет,камо ли да му дадат боеприпаси.

fallback