Снимка: БГНЕС
fallback

Украинските сили държат само една пета от източния град Севиеродонецк, но все още има надежда, че ще успеят да предотвратят пълния контрол на Русия, заяви ръководителят на градската администрация в телефонно интервю за "Ройтерс ".

Руските сили влязоха в източния украински град, най-големият все още държан от Киев в Луганска област, в края на миналата седмица след седмици на обстрел.

Ако Русия превземе града и по-малкия му близнак Лисичанск на по-високия западен бряг на река Сиверски Донец, тя ще държи целия Луганск - една от двете провинции в източния регион Донбас, за които Москва претендира от името на сепаратистите и които са основна военна цел на президента Владимир Путин.

В момента руските сили контролират 60% от града, Украйна държи 20%, а останалата част се е превърнала в "ничия земя", заяви Олександър Стрюк, украински ръководител на градската администрация, който отказа да посочи местоположението си.

Oще по темата
"Тези 20% се защитават ожесточено от нашите въоръжени сили", каза Стрюк. "Нашите войски поддържат отбранителни линии. Правят се опити за изтласкване на руските войски."

"Имаме надежда, че въпреки всичко ще освободим града и няма да позволим той да бъде напълно окупиран", каза той.

Стрюк заяви, че в града са останали 12-13 000 души, но цялата основна инфраструктура е разрушена и достъпът до града за доставка на храна или друга помощ е невъзможен.

"Те живеят в условия на постоянен обстрел, а сега се водят и улични сражения, което повишава опасността за цивилното население", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 1 година

Кмета пръв приятел на Запада. Как сами се издават виновниците за войната. Заслужават смъртна присъда. Не казвам смъртно наказание но присъда за това че причиняват страдание и смърт на хората. И разруха

43

Анонимен

преди 1 година

До Анонимен, к.51 Севиеродонецк е накакво изчанчено от г-жа Цонева украинско име на Северодонецк.Очевидно госпожата си е спестила последния поглед върху публикацията и тя се е получила разрошена, без необходимото изглаждане.

42

Никой

преди 1 година

Държат един голям К... Всичко е Русия вече

fallback