Снимка: БГНЕС

Украинските сили държат само една пета от източния град Севиеродонецк, но все още има надежда, че ще успеят да предотвратят пълния контрол на Русия, заяви ръководителят на градската администрация в телефонно интервю за "Ройтерс ".

Руските сили влязоха в източния украински град, най-големият все още държан от Киев в Луганска област, в края на миналата седмица след седмици на обстрел.

Ако Русия превземе града и по-малкия му близнак Лисичанск на по-високия западен бряг на река Сиверски Донец, тя ще държи целия Луганск - една от двете провинции в източния регион Донбас, за които Москва претендира от името на сепаратистите и които са основна военна цел на президента Владимир Путин.

В момента руските сили контролират 60% от града, Украйна държи 20%, а останалата част се е превърнала в "ничия земя", заяви Олександър Стрюк, украински ръководител на градската администрация, който отказа да посочи местоположението си.

Още по темата
"Тези 20% се защитават ожесточено от нашите въоръжени сили", каза Стрюк. "Нашите войски поддържат отбранителни линии. Правят се опити за изтласкване на руските войски."

"Имаме надежда, че въпреки всичко ще освободим града и няма да позволим той да бъде напълно окупиран", каза той.

Стрюк заяви, че в града са останали 12-13 000 души, но цялата основна инфраструктура е разрушена и достъпът до града за доставка на храна или друга помощ е невъзможен.

"Те живеят в условия на постоянен обстрел, а сега се водят и улични сражения, което повишава опасността за цивилното население", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase