Снимка: БГНЕС

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция спира преговорите с Гърция, отчасти заради спора с гръцкия министър-председател и това, което Анкара нарича нарушаване на въздушното пространство, като по този начин отбеляза последния обрат в дългогодишните оспорвани отношения на съседите.

Миналата година, след петгодишно прекъсване, двете членки на НАТО възобновиха разговорите, за да преодолеят различията си в Средиземно море и други двустранни въпроси. Разговорите не постигнаха голям напредък и страните често си разменяха реплики, пише "Ройтерс".

Ердоган заяви, че Турция е отменила платформата за двустранно сътрудничество, наречена Стратегически съвет на високо равнище, с Гърция, като добави в реч пред депутати от управляващата си партия, че Анкара иска външна политика, която "има силен характер".

"Продължавате да ни устройвате представления със самолетите си", каза Ердоган, визирайки спора за въздушното пространство над островите в Егейско море. "Какво правите? Вземете се в ръце. Не си ли взимате поуки от историята?"

"Не се опитвайте да танцувате с Турция. Ще се уморите и ще затънете по пътя. Вече не водим двустранни преговори с тях. Тази Гърция няма да види разум", заяви той.

Страните отдавна са в противоречие по редица въпроси като морските граници, припокриващите се претенции върху континенталните им шелфове, въздушното пространство, мигрантите и етнически разделения Кипър.

Още по темата
Напрежението отново се разпали миналата седмица, когато Ердоган заяви, че гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис "вече не съществува" за него, обвинявайки го, че се е опитал да блокира продажбата на изтребители F-16 на Турция по време на посещение в САЩ.

Във вторник Мицотакис заяви пред репортери след срещата на върха на Европейския съюз, че е информирал колегите си от ЕС за "агресивността" на Турция и "провокациите, които не могат да бъдат толерирани от Гърция или Европейския съюз".

"Няма да участвам в играта на лични обиди...", каза той.

Във вторник турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Гърция нарушава международните споразумения, които определят демилитаризирания статут на островите в Егейско море, и предупреди, че ако Атина не промени курса си, Анкара ще започне да оспорва статута на островите.

Министерството на външните работи на Гърция заяви, че коментарите на Чавушоглу показват, че Турция заплашва Атина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase