Снимка: БГНЕС

Представители на група държави, които работят заедно за разследване на военните престъпления при нахлуването на Русия в Украйна, се срещат в Хага на фона на продължаващите призиви отговорните за зверствата да бъдат изправени пред съда.

Координационната среща във вторник в агенцията за съдебно сътрудничество на Европейския съюз - Евроюст - на членовете на съвместния екип за разследване и прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан се провежда в момент, когато руските сили продължават да обсаждат украински градове.

Нахлуването на Москва в Украйна беше широко осъдено като незаконен акт на агресия. Руските сили са обвинени в убийството на цивилни граждани в киевското предградие Буча и в многократни нападения срещу гражданска инфраструктура, включително болници и театър в обсадения град Мариупол, който е бил използван като убежище от стотици цивилни. Разследване на Асошиейтед прес откри доказателства, че при бомбардировката на 16 март са загинали близо 600 души в сградата и извън нея.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, АП и поредицата на PBS Frontline са проверили 273 потенциални военни престъпления.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди убийствата на цивилни граждани като "геноцид" и "военни престъпления", а президентът на САЩ Джо Байдън нарече руския президент Владимир Путин "военен престъпник", който трябва да бъде изправен пред съда.

Още по темата
Съвместният екип за разследване, съставен от Украйна, Литва и Полша, който заседава във вторник в Хага, беше създаден в края на март, няколко седмици след като МНС започна разследване в Украйна, след като десетки държави членки на съда подкрепиха разследването. Карим Хан е посетил Украйна, включително Буча, и разполага с екип от следователи в страната, които събират доказателства.

Сред участниците в срещата ще бъде и главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Нейната служба вече е започнала над 8000 наказателни разследвания, свързани с войната, и е идентифицирала над 500 заподозрени, сред които руски министри, военни командири и пропагандисти. Миналата седмица, в първото по рода си дело, свързано с войната, украински съд осъди пленен руски войник на максималното наказание доживотен затвор за убийство на цивилен.

Русия категорично отрича нейните войски да са отговорни за жестокостите. Министерството на отбраната заяви по-рано този месец, че "нито един цивилен не е бил подложен на насилствени действия от страна на руските военни".

Анализаторите предупреждават, че процесът на правораздаване ще бъде дълъг и сложен, тъй като следователите събират съдебномедицински и други доказателства и се опитват да установят кой е заповядал или е знаел за зверствата и не е предприел действия за предотвратяването или наказването им.

Срещата в Хага не е единственото място, където се търси отговорност.

Прокурори в Полша, Германия, Литва, Латвия, Естония, Франция, Словакия, Швеция, Норвегия и Швейцария са започнали собствени разследвания. Нарастват и призивите за създаване на специален трибунал, който да съди Русия за престъплението агресия в Украйна. Международният наказателен съд не може да преследва престъплението агресия, тъй като нито Русия, нито Украйна са членове на съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase