Снимка: БГНЕС

Германия се съгласи да промени конституцията си, за да позволи създаването на специален фонд за отбрана на кредитна основа в размер на 100 млрд. евро (107,35 млрд. долара), предложен след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи германското министерство на финансите в неделя.

Дясноцентристката опозиция и управляващата коалиция на Германия с лявоцентристките социалдемократи (СДП), Зелените и про-бизнес Свободните демократи (СвДП) заявиха, че са постигнали необходимото мнозинство от две трети, за да освободят фонда за отбрана от конституционната дългова спирачка, предаде "Ройтерс".

Още по темата
Според запознати източници преговорите са били водени от лидера на СвДП Кристиан Линднер, министъра на отбраната на СвДП Кристин Ламбрехт, лидера на Зелените Аналина Баербок и заместник-председателя на опозицията Матиас Миделберг.

Парите трябва да бъдат използвани в продължение на няколко години, за да се увеличи редовният бюджет за отбрана на Германия от около 50 млрд. евро и да се даде възможност на страната да изпълни целта на НАТО да изразходва 2% от икономическото си производство за отбрана всяка година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase