Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Шофьорите от чужбина от днес трябва да плащат значително по-високи цени в Унгария за автомобилно гориво от унгарските граждани, предаде ДПА.

Oще по темата
Указът за въвеждането на тази мярка бе публикуван в държавния вестник на страната малко преди полунощ вчера.

Съгласно новите разпоредби колите с чуждестранни регистрационни номера повече не могат да зареждат по фиксираната от властите цена от 480 форинта (1,32 евро) за бензин 95 и дизел.

Вместо това чужденците плащат пазарни цени, които според местни медии са с около 40 процента по-високи от официалните.

Правителството на крайнодесния националист Виктор Орбан въведе официалните фиксирани цени за бензин и дизел през ноември миналата година.

Разпоредбата, която засега е в сила до 1 юли, има за цел да предотврати натиска от световното поскъпване на горивата върху домакинствата. До днес чуждестранни шофьори също можеха да зареждат в Унгария при официалните цени, но вчера правителството изненадващо обяви, че за тях вече ще се прилагат пазарни цени.  
   
Според съобщения в медии снощи е имало дълги опашки по бензиностанции край границите на Унгария с Австрия и Словакия, тъй като много чужденци са зареждали за последно по-евтино.

Различното третиране на унгарските граждани и тези от други членки на ЕС повдига въпроса дали Будапеща не нарушава европейската забрана за дискриминация.
 
Ръководителят на кабинета на Орган призна снощи в телевизионна програма, че новите разпоредби могат да доведат до дискусии с Брюксел.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

El Camionerro

преди 1 година

Аз вече си напълних резервоара в Унгария на 480 HUF.Но газта там беше много по-скъпа от другите страни в ЕС.Но 40% увеличение прави всякакво зареждане оттук нататък безсмислено.Няма значение от вида гориво.Газта за последно беше 392 HUF.

38

Анонимен

преди 1 година

В България е доста по-скъпо от Унгария при 1,80 $ за бензин. Всички ще почнат да зареждат от Унгария.

37

white star

преди 1 година

И сега погледнах коментарите. Познах!

fallback