Снимка: БГНЕС

В сряда Световната банка съобщи, че ще отпусне 30 млрд. долара, за да подпомогне преодоляването на кризата с продоволствената сигурност, застрашена от войната на Русия в Украйна, която прекъсна износа на зърно от двете страни.

Общата сума ще включва 12 млрд. долара за нови проекти и над 18 млрд. долара средства от съществуващи проекти, свързани с храните и храненето, които са одобрени, но все още не са изплатени, съобщи банката, предаде "Ройтерс".

"Повишаването на цените на хранителните продукти има опустошителни последици за най-бедните и най-уязвимите", заяви в изявление президентът на Групата на Световната банка Дейвид Малпас. "За да се информират и стабилизират пазарите, е от решаващо значение държавите да направят сега ясни изявления за бъдещо увеличаване на производството в отговор на руската инвазия в Украйна."

Банката заяви, че новите проекти се очаква да подкрепят селското стопанство, социалната защита за смекчаване на последиците от по-високите цени на храните за бедните, както и проекти за водоснабдяване и напояване. По-голямата част от ресурсите отиват за Африка и Близкия изток, Източна Европа и Централна Азия и Южна Азия.

Още по темата
Тези райони са сред най-силно засегнатите от въздействието на войната в Украйна върху доставките на зърно. Държави като Египет са силно зависими от украинската и руската пшеница и се борят за доставки, тъй като Русия блокира износа на украински селскостопански продукти от черноморските пристанища и наложи ограничения на вътрешния износ.

Плановете на Световната банка са най-големият компонент на публикувания в сряда доклад на Министерството на финансите на САЩ, обобщаващ плановете за действие в областта на продоволствената сигурност на международните финансови институции.

Европейската банка за възстановяване и развитие планира да отпусне 500 млн. евро (523,50 млн. долара) за продоволствена сигурност и търговско финансиране на селскостопански и хранителни продукти от пакета от 2 млрд. евро за Украйна и съседните страни, засегнати от войната, се казва в доклада на Министерството на финансите. Украйна ще получи 200 млн. евро, а съседните държави - 300 млн. евро.

Международният валутен фонд ще предостави финансова подкрепа по обичайните си канали, които са ограничени от дяловото участие на страните и от това дали дългът им се счита за устойчив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase