Снимка: архив, БГНЕС

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурност Жозеп Борел поиска преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към ЕС да започнат незабавно.

Той заяви, че ще продължи сериозният натиск от страна на Съвета на ЕС върху България и западната ни съседка за решаването на двустранния спор, предаде БНР.

Още по темата
Борел поиска  българското вето да бъде преодоляно до края на френското председателство, което изтича в края на юни.

"Има нужда от помирение на Западните Балкани. И имаше ясно разбиране, че трябва да започнем преговори със Северна Македония и Албания веднага, подчертавам това. Искам ясно да заявя, че това е мой личен ангажимент като върховен представител по външната политика и сигурност. И изразявам повече от надежда и желание това да стане по време на френското председателство, което е към края си", каза Борел.

Той подчерта, че ако не се намери решение на българското вето, това ще бъде подарък за Русия и ще й даде повод да протяга ръце още повече.

"Със сигурност това трябва да се преодолее. Има силна воля и политическа ангажираност от страна на Съвета да оказва натиск, за да се избегне кризата, която може да се появи, ако до края на френското председателство въпросът не бъде решен. Ако това не стане, трябва да призная, че ще има сериозна криза в отношенията ни със Западните Балкани. Затова ще направим всичко възможно, ще упражняваме целия възможен натиск върху двете страни, за да постигнат споразумение", заяви Борел.

По-рано министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че българското вето върху Северна Македония ще бъде свалено, само ако българите бъдат включени в преамбюла на конституцията на Северна Македония.

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че топката е в полето на България. Той участва в първото заседание на Съвета по външни работи на ЕС с министрите от Западните Балкани. Османи заяви, че от България зависи да използва политическия момент, за да спаси доверието в региона към ЕС.  За македонската страна на ход е България, Северна Македония е изпълнила всичко, което се иска от нея, заяви Османи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase