Снимка: архив, БГНЕС

„Напълно нормално е всяка държава, която има граждани, които се самоопределят както доминиращото население в тази държава, да открие културен център у нас, както ние открихме Културен център в София. Както България от много години има Културен център в Скопие. Това е една от много форми за приятелство, добросъседство и размяна на опит. Но в същото време не съм съгласен и съм много разочарован, че съседна България реши да нарече център на име "Ванчо (Иван) Михайлов", заяви премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

Още по темата
„За мен, а и за огромното мнозинство от гражданите, този човек се свързва с пряко сътрудничество с нацисткия и фашисткия режим. Той е крайно негативен лик, който нанесе огромни щети на македонския народ с ликвидирането на македонски революционери и съучастник на режим, участвал в депортирането в лагерите на смъртта на евреи от страната ни и това е непростимо злосторство“, каза още премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в парламента в отговор на депутатски въпрос, свързан с откриването на Културен център „Иван Михайлов” в Битоля, но които присъстваха висши български политици.

Ковачевски посочи, че не се е чувствал добре, когато е видял български държавни официални лица с македонски граждани, преди всичко от Битоля, да откриват Културен център с името на Иван Михайлов, но също така се е разстроил и когато восъчната му фигура е била поставена в музея на Ново село от Никола Груевски, а и когато е бил поставен и в Скопие.

„Не знам дали това са само негови снимки, но знам, че ВМРО-ДПМНЕ от самото си начало е наследник на Ванчо Михайлов. Лидер на ВМРО-ДПМНЕ през двадесетте години на миналия век и вие приемате това. Вижте снимките в Белия дворец (централата на ВМРО-ДПМНЕ - бел.ред. ), попитайте ветераните си и те ще ви кажат, че честват Ванчо Михайлов, каза Ковачевски, обръщайки се към депутатите от опозицията, от които дойде въпросът защо е разрешено откриването на културен център в Битоля на името на Иван (Ванчо) Михайлов по време на парламентарното заседание.

Димитър Ковачевски заяви, че директно ще информира българския премиер Кирил Петков, че смята да открие нов културен център в Благоевград, а името му ще бъде съгласувано с Института по история в Република Северна Македония.

 

Коментари Напиши коментар

38

Бунгур

преди 10 месеца

Как ще го кръстят македонския център в Благоевград си е тяхна работа,но няма да е на името на терорист като Ванче Михайлов.

37

Анонимен

преди 10 месеца

Нямам думи, какъв център какви пет лева? Да мисля ли че вече Киро сдаде багажа? като гледам май да. Ужас. Горката България Така наречената Македония се явява тайното оръжие на сърболята а някой свободно ги пуска тук. Зашото това отдавна не са македонци. Факт.

36

Анонимен

преди 10 месеца

Тези дори копират от нас инициативата за културен център! Столицата им дори е с думата копие и си мислят че трябва да копират всичко, но това само показва колко са фалшиви.