Снимка: архив, БГНЕС

„Напълно нормално е всяка държава, която има граждани, които се самоопределят както доминиращото население в тази държава, да открие културен център у нас, както ние открихме Културен център в София. Както България от много години има Културен център в Скопие. Това е една от много форми за приятелство, добросъседство и размяна на опит. Но в същото време не съм съгласен и съм много разочарован, че съседна България реши да нарече център на име "Ванчо (Иван) Михайлов", заяви премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски.

Още по темата
„За мен, а и за огромното мнозинство от гражданите, този човек се свързва с пряко сътрудничество с нацисткия и фашисткия режим. Той е крайно негативен лик, който нанесе огромни щети на македонския народ с ликвидирането на македонски революционери и съучастник на режим, участвал в депортирането в лагерите на смъртта на евреи от страната ни и това е непростимо злосторство“, каза още премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в парламента в отговор на депутатски въпрос, свързан с откриването на Културен център „Иван Михайлов” в Битоля, но които присъстваха висши български политици.

Ковачевски посочи, че не се е чувствал добре, когато е видял български държавни официални лица с македонски граждани, преди всичко от Битоля, да откриват Културен център с името на Иван Михайлов, но също така се е разстроил и когато восъчната му фигура е била поставена в музея на Ново село от Никола Груевски, а и когато е бил поставен и в Скопие.

„Не знам дали това са само негови снимки, но знам, че ВМРО-ДПМНЕ от самото си начало е наследник на Ванчо Михайлов. Лидер на ВМРО-ДПМНЕ през двадесетте години на миналия век и вие приемате това. Вижте снимките в Белия дворец (централата на ВМРО-ДПМНЕ - бел.ред. ), попитайте ветераните си и те ще ви кажат, че честват Ванчо Михайлов, каза Ковачевски, обръщайки се към депутатите от опозицията, от които дойде въпросът защо е разрешено откриването на културен център в Битоля на името на Иван (Ванчо) Михайлов по време на парламентарното заседание.

Димитър Ковачевски заяви, че директно ще информира българския премиер Кирил Петков, че смята да открие нов културен център в Благоевград, а името му ще бъде съгласувано с Института по история в Република Северна Македония.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase