Снимка: БГНЕС

До ранните часове на вторник пожарникарите са се борили с пожарите в Одеса, след като руски ракети обстреляха украинското пристанище в деня, в който президентът Владимир Путин ръководи тържествата в Москва по случай победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Втората световна война.

В предизвикателна реч по случай Деня на победата в понеделник Путин призова руснаците да се борят за родината си, но не спомена за планове за ескалация. В Украйна сраженията не стихват, като руските удари унищожават източната и южната част на страната, а силите на Кремъл подновяват настъплението си, за да разгромят последните украински войски, които се задържат в стоманодобивния завод в разрушения Мариупол.

Най-малко 100 цивилни остават в капан в завода, който продължава да е под руска атака, заяви помощник на кмета на Мариупол, пише "Ройтерс".

Рано във вторник в няколко региона на Украйна, включително Луганск, Харков и Днепър, са звучали сирени за въздушно нападение.

Още по темата
Серхий Гайдай, губернатор на Луганск, заяви, че регионът е бил атакуван 22 пъти през последните 24 часа.

"През деня на 9 май руснаците обстрелваха масирано всички възможни маршрути за излизане от региона".

В Москва по време на ежегодния парад в понеделник - с обичайните балистични ракети и танкове, които се движат по калдъръма - Путин каза на руснаците, че отново се борят срещу "нацисти".

"Вие се биете за Родината, за нейното бъдеще, за да не забрави никой уроците от Втората световна война. За да няма място в света за палачи, кастилци и нацисти", каза Путин.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в собствената си реч в понеделник обеща, че украинците ще победят. "В Деня на победата над нацизма ние се борим за нова победа. Пътят към нея е труден, но ние не се съмняваме, че ще победим", каза Зеленски.

В Одеса, главното черноморско пристанище за износ на селскостопански продукти, един човек е загинал, а петима са били ранени при удара на седем ракети по търговски център и склад, съобщиха въоръжените сили на Украйна във Facebook.

Видеоматериал от мястото на инцидента показва как пожарникари и спасители претърсват купчини отломки и обливат все още димящите отломки. Украинските служби за спешна помощ съобщиха, че всички пожари, предизвикани от ударите, са потушени рано във вторник.

Украйна и нейните съюзници се опитват да намерят начин да деблокират пристанищата или да осигурят алтернативни маршрути за износ на значителната си реколта от зърно, пшеница и царевица.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посети Одеса в понеделник и срещата му с украинския министър-председател Денис Шмихал беше прекъсната от ракетната атака.

Разговорите им са продължили в бомбоубежище, според официалния акаунт на Шмихал в Twitter.

В град Богодухов, северозападно от Харков, четирима души са били убити, а няколко къщи са били разрушени при руски атаки в понеделник, съобщават местни медии, цитирайки официални лица от Харков.

Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че руските сили, подкрепени от танкове и артилерия, провеждат "щурмови операции" в завода "Азовстал" в Мариупол, където стотици украински защитници са се задържали в продължение на месеци на обсада.

Превземането на Мариупол, намиращ се на Кримския полуостров, завзет от Русия през 2014 г., и части от Източна Украйна, които са под контрола на подкрепяните от Москва сепаратисти, ще позволи на Русия да свърже двата района.

Броят на украинците, които са избягали от страната си след нахлуването на Русия на 24 февруари, наближава 6 милиона, според ООН, която нарича кризата с бежанците най-бързо разрастваща се след Втората световна война.

Завоеванията на Москва от инвазията обаче са в най-добрия случай бавни и тя няма какво да покаже освен една ивица територия на юг и незначителни успехи на изток.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е притеснен, че Путин "няма изход в момента и се опитвам да разбера какво да направим по този въпрос".

Източници твърдят, че американските законодатели от Демократическата партия са постигнали съгласие по предложение за помощ за Украйна в размер на 40 млрд. долара, включително нов огромен пакет оръжия.

По-рано Белият дом определи думите на Путин по време на речта му по случай Деня на победата като "ревизионистична история, която е под формата на дезинформация".

Съветската победа във Втората световна война придоби почти митичен статут в Русия при управлението на Путин, който се позовава на спомена за "Великата отечествена война" по време на това, което нарича "специална военна операция" в Украйна.

Западните страни смятат, че това е фалшива аналогия, която оправдава непровокираната агресия.

"В Украйна не може да има ден на победата, а само позор и със сигурност поражение", заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

В Полша руският посланик беше обграден от протестиращи на възпоменателна церемония и залят с червена боя. Посланик Сергей Андреев, с окапало лице и изцапана риза, заяви, че се "гордее с моята страна и моя президент".

Приютена в метростанция в Харков - втория град на Украйна, в който живеят предимно руснаци и който е бомбардиран безмилостно от първите дни на войната - 79-годишната Катерина Григориевна яде сладолед, който е отишла да купи за Деня на победата.

"Мразим Путин", каза тя, оглеждайки площадката, където около 200 души се бяха събрали в палатки и на тънки дюшеци.

"Ако можех, щях да го убия сама", допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase