Снимка: БГНЕС

В неотдавнашно проучване на авторитетната британска социологическа агенция YouGov, проведено съвместно с Европейския университетски институт за конференцията "Състоянието на Съюза" през 2022 г. във Флоренция, изследването сочи, че преобладаващото мнозинство от гражданите на страните от ЕС приписват отговорността за ситуацията в Украйна на Русия.

Проучването се основава на представителни извадки в 16 държави от Европейския съюз плюс Обединеното кралство, като работата на терен е проведена в периода 1-25 април.

В Скандинавия, Обединеното кралство, Полша и Нидерландия повече от 70 % от хората смятат, че отговорността е основно на Русия. В България и Гърция обаче мнозинството смята, че отговорни са или НАТО, или в еднаква степен и НАТО, и Русия. Голяма част от хората в Словакия и Унгария също не са съгласни, че отговорността за войната е предимно на Русия.

В България и Гърция повечето хора виждат в ситуацията в Украйна по-скоро вината на НАТО или на НАТО и Русия в еднаква степен.

Подобна картина се очертава, когато хората са попитани директно за отношенията на Европейския съюз с Русия. Докато мнозинството от хората предполагат, че европейските държави трябва да инвестират в отбрана и сигурност, а не в търговия и дипломация с Русия - мнение, което силно се е увеличило през последните месеци - повече хора в България, Гърция, Словакия и Унгария са на противоположното мнение. Там хората предпочитат дипломацията и търговията с Русия пред инвестициите в отбрана.

Когато става въпрос за Русия, докато най-предпочитаният подход в Европа е да се инвестира повече в отбрана и сигурност, повечето хора в България и Гърция биха предпочели да се съсредоточат върху търговията и дипломацията.

Тези резултати показват, че европейските републики са по-разделени, отколкото би могло да се предположи от сегашните дискусии за единни европейски реакции спрямо войната в Украйна.

В проучването също така попита до каква степен и как европейците в изследваните страни подкрепят или се противопоставят на редица инициативи, насочени към справяне с руската инвазия в Украйна.  Преобладаваща подкрепа получиха изпращането на хуманитарна помощ за Украйна (84%), разрешаването на бежанците от Украйна да влизат в европейските страни (80%) и на техните пазари на труда (71%).

Най-трудно изглежда за европейците да си представят изпращането на войски, които да се включат във войната заедно с Украйна в рамките на операция на НАТО (средно само 31% подкрепят това). По подобен начин само малка част от европейците са готови да приемат по-високите цени на енергията поради наложените на Русия санкции (макар че все пак 42% го подкрепят).

В Европа като цяло има висока подкрепа за изпращането на хуманитарна помощ за Украйна, за подпомагане на бежанците и за изпращане на военна помощ.

Ускоряването на членството на Украйна в ЕС получава нетна подкрепа (49% към 30%), а мнозинството подкрепя и изпращането на оръжия и военно оборудване на Украйна (58%), но разнообразието от реакции е особено голямо по отношение на последната мярка. И тук виждаме, че хората в България, Гърция, Унгария и Словакия са предимно много скептични по отношение на изпращането на оръжия или военно оборудване, а също така са категорично против изпращането на каквито и да било войски в Украйна, въпреки че политическото ръководство там отчасти е изпратило оръжия.

Какво отличава тези държави от останалите европейски държави, включени в това проучване? Някои от тези държави са известни със силни исторически връзки с Русия, отчасти поради религиозни връзки, отчасти поради близост между техните леви или комунистически партии и Русия.

Съществува и скептицизъм към Запада и НАТО, ако не и открит антиамериканизъм. Освен това унгарският министър-председател Орбан обикновено подкрепя Русия и досега Унгария не се е съгласявала с никакви петролни или газови санкции срещу Русия.  Въпреки това обществеността в тези страни продължава да протестира срещу войната и да изисква повече действия от своите правителства, което означава, че войната се очертава като поляризиращ въпрос в някои европейски общества, обобщават от YouGov.

Може да видите пълните резултати от проучването тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase