Снимка: БГНЕС

Властите в Украйна ограничиха износа на селскостопански продукти, за да задоволи собственото си потребление. Напълно спрян е износът на елда, ръж и овес от страната. Това съобщи заместник-министърът на аграрната политика и храните на Украйна Тарас Висоцки, предава БГНЕС.

"Решението на правителството за осигуряване на продоволствена сигурност във военновременни условия предвижда преразглеждане на балансите всеки месец. Нашето министерство прави това. И там, където се очаква недостиг, ще ограничим износа. Например, износът на елда, ръж и овес, които са важни за изхранване на населението", каза Тарас Висоцки.

Според него правителството следи ситуацията с продукти, чийто износ подлежи на лицензиране.

"Наблюдаваме ситуацията при пшеницата и захарта. Няма да допуснем да се изнася повече от необходимото. Що се отнася до слънчогледовото олио или царевицата, - от тях имаме достатъчно и износът не е забранен", обясни той.

По-рано заместник-министърът съобщи, че заради войната Украйна е има пропуснати ползи от поне 1.5 милиарда долара заради невъзможността да изнася зърно.

 

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 3 месеца

Всеки бежанец да покаже по два чувала зърно! Иначе обратно в укра!

29

12664

преди 3 месеца

Цитат: .....Спрян е износ ЪТ...////////////// Точно това исках да напиша. Уникална неграмотност,; и истинска мисирка да вкараш в училище, за година-две ще научи повече от тези драскачи.

28

Анонимен

преди 3 месеца

Тежко им на украинците, щом ще трябва да се изхранват с елда, ръж и овес!