Снимка: БГНЕС
fallback

Европейската комисия смята, че прекратяването на доставките на руски газ за България и Полша и искането на Русия да плаща в рубли за газ е "опит за разделение на ЕС", и призовава за солидарност и единство в общността, заяви европейският комисар по въпросите на енергетиката Кадри Симсон при пристигането си на срещата на министрите на енергетиката на ЕС.

Oще по темата
"Решението за прекратяване на доставките на руски газ за България и Полша кара ЕК да смята Русия за ненадежден доставчик. Искането на Русия за плащане в рубли е опит за разделение на ЕС, ние трябва да отговорим с единство и солидарност", заяви Симсон, цитирана от БГНЕС.

Европейският комисар също така добави, че Европейската комисия не разполага с информация за това кои държави и компании от ЕС са готови да плащат в рубли за газ.

"Европейската комисия не разполага с информация за държави или частни компании, които желаят да плащат в рубли", заяви Симсон, помолена да коментира информацията в европейските медии, че компании от 10 държави в ЕС вече са открили рублеви сметки в "Газпромбанк", за да плащат за руския газ в рубли.

От думите на Симсон стана ясно още, че Европейската комисия (ЕК) ще обсъди шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия на заседание на колегиума на европейските комисари на 3 май.

"Това ще бъде тема на следващото заседание на борда на ЕК утре, след което съм сигурна, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще предостави допълнителна информация", каза Симсон.

Министърът на енергетиката Александър Николов също е в Брюксел за участие в извънредно заседание на Съвет "Енергетика" на ЕС. Министрите обсъдиха прекратените доставки на природен газ за България и Полша от страна на руския монополист "Газпром".

Съветът единодушно заяви своята солидарност със София и Варшава, и осъди действията на руската компания-доставчик като грубо нарушаване на действащи договори, съобщиха от енергийното министерство.

"Убедени сме, че запазването на единството на Съюза, споделяне на солидарността и обединяване на усилията на държавите членки е правилният път напред в настоящата безпрецедентна ситуация", заяви в своето изказване министър Николов.

Той подчерта значението на координацията между държавите членки за осигуряване на газовите доставки в необходимия обем.

"България подкрепя предложението на Европейската комисия за Съвместна платформа за общо закупуване на природен газ. Договорената за създаване регионална работна група като част от тази платформа ще бъде добра възможност за обсъждане на редица сценарии за енергийни смущения и намиране на решения в координация и солидарност. България е в тясно сътрудничество с ЕК и работи по детайлизиране на параметрите и прецизиране на обхвата на групата, чиято първа среща ще се проведе на 5 май в София", изтъкна министърът.

Друга важна тема, която министрите обсъдиха, е диверсификацията на енергийните източници.

"Ускорено се работи по техническото приключване до средата на годината на газовата междусистемна връзка с Гърция. Ефективното въвеждане в експлоатация на интерконектора има ключово значение за реалната диверсификация на газовите потоци в Югоизточна Европа", подчерта министър Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

273

Николай Стефанов

преди 2 години

"Решението за прекратяване на доставките на руски газ за България и Полша кара ЕК да смята Русия за ненадежден доставчик." - а блокирането на вече заплатените суми чрез т.нар. "санкции" накара Русия да смята ЕС за крайно ненадежден платец.

272

жоро

преди 2 години

това си е чист бизнес !На руснаците практически им откраднаха 300милиарда естествено че те ще си тьрсят парите!!!

271

ДжО1984

преди 2 години

А блокирането на 300 милярда долари и евро какво се нарича с каква цел се прави???

fallback