Снимка: БГНЕС
fallback

Властите в Черна гора отмениха учебните занятия във всички училища, след като в сряда десетки училища получиха бомбени заплахи по електронните си пощи, потвърди говорител на Министерството на образованието по националния телевизионен канал RTCG.

По данни на Министерството на образованието на Черна гора общо 41 училища са получили съобщения, че в сградите са поставени взривни устройства. На фона на възникналата паника и хаос министерството реши да отмени всички учебни занятия, заяви говорителят Боян Кнежевич.

Държавната радиотелевизионна компания RTCG съобщи, че заплашителните съобщения са били изпратени рано в сряда на електронните адреси на училищата в цялата страна с население 620 000 души.

Oще по темата
Засега остава неясен произходът на заплахите, както и евентуални връзки с настоящите политически събития.

Десетки полицаи бяха изпратени в училищата, за да проверят за потенциални експлозиви. Няма данни да са открити такива. Полицията съобщи, че разследва кой е изпратил заплахите.

Президентът Мило Джуканович определи заплахите в училищата като предполагаем опит за дестабилизация на Черна гора преди гласуването на новото прозападно правителство и преди летния туристически сезон.

На 1 април бомбена заплаха предизвика евакуацията на две училища в страната.

Малката Черна гора се противопостави на Русия през 2017 г., за да се присъедини към НАТО. Страната е ключов съюзник на Запада на Балканите и подкрепи Украйна по време на нахлуването ѝ от Русия.

В четвъртък черногорският парламент ще се събере в столицата Подгорица, за да сформира ново, прозападно правителство. Тази стъпка беше остро критикувана от просръбските партии, които бяха част от последното правителство, загубило вота на доверие тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback