Снимка: БГНЕС

Германският производител на оръжия "Райнметал" е предложил да продаде 88 бойни танка "Леопард" втора употреба на Украйна. Офертата видимо включва обучение в Германия, резервни части и боеприпаси, показват документи, с които се запозна ДПА.

Още по темата

Консервативният вестник "Велт" пръв съобщи за възможната продажба. Според вестника миналата седмица е била внесена молба в Министерството на икономическите въпроси да бъде одобрена доставката.

Германското правителство е получило от "Райнметал" още една молба - за доставка на 100 бронетранспортьора "Мардер" на Украйна. Правителственият говорител Щефен Хебещрайт заяви, че скоро ще бъде взето решение. "Велт" съобщава също така, че компанията "Краус-Мафей Вегман" иска да достави 100 самоходни гаубици, способни да поразяват мишени на 40 км.

Директната доставка на танкове от Германия на Украйна е полемична тема в тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц, отбеляза ДПА.

Великобритания щя изпрати на Украйна нови линейки, пожарни коли, медицински пособия и пари за медиците, за да помогне на източноевропейската страна да се справи с последиците от руските нападения. Това съобщи британското правителство, цитирано от Ройтерс.

Пратката включва 22 линейки, 40 пожарни коли, 300 000 британски лири и медикаменти и оборудване за още 300 000 лири.

"Бяхме възмутени от ужасяващите кадри на болници, умишлено вземани под прицел от Русия от началото на инвазията преди два месеца", каза премиерът Борис Джонсън. Новите линейки, пожарни коли и финансиране за здравните експерти, които обявихме днес, ще помогнат за предоставянето на жизненоважна медицинска помощ и ще спасят животи, добави той./БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase