Снимка: БГНЕС
fallback

Очаква се администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да обяви още в сряда отпускането на още 750 млн. долара военна помощ за Украйна в борбата й срещу руските сили, съобщиха за Ройтерс двама американски служители, запознати с въпроса.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски приветства думите на Джо Байдън, че руската инвазия в Украйна е геноцид.

"Истински думи на истински лидер" - това написа Зеленски в Туитър, и смята, че да бъдат наричани нещата с истинските им имена е ключово за противопоставяне на злото. Той допълни, че украинските власти са благодарни за предоставената досега американска помощ, но спешно се нуждаят от още тежко въоръжение, за да предотвратят нови руски зверства, предаде БНР.

Организацията за забрана на химическите оръжия изрази притеснение от вероятността за това, че руската армия да е използвала отровен газ в обкръжения пристанищен град Мариупол.

Oще по темата

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък обяви, че не може да има твърди заключения за това.

Зеленски обяви, че украинските спецслужби са задържали Виктор Медведчук - председател на водещата проруска опозиционна партия и най-близък и най-влиятелен сподвижник на руския президент Владимир Путин в Украйна. Киев възнамерява да го размени за пленени украински войници.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче се усъмни, че публикуваната снимка наистина е на Медведчук.

След като вчера руският президент Владимир Путин обяви, че руската армия ще продължи "ритмично" да изпълнява плана, съставен от Генералния щаб, и видя преговорите с Украйна "в задънена улица", украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира:

"Не мисля, че в момента може да бъде подписано споразумение, докато виждаме как Русия развива офанзивата си в Донбас. Мисля, че моментът за преговори ще бъде след края на битката за Донбас, когато двете страни ще са наясно с перспективите за тази война".

По-рано Украйна отхвърли посещение на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер заедно с президентите на Полша и трите балтийски републики.

"Бях готов да замина, но очевидно не съм желан в Киев", заяви Щайнмайер във Варшава.

Берлин не коментира това решение, но медиите в Германия са единодушни, че причината е в отношението на социалдемократа Щайнмайер към Русия в миналото в качеството му външен министър.

През този период Щайнмайер бе един от основните двигатели на политиката на сближение с Русия чрез засилване на търговските връзки и проекти като "Северен поток 2". След руското нашествие в Украйна германският президент призна грешки в политиката му спрямо Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

тя

преди 2 години

Американците искат вайната да продължава за да гинат хора за които не им пука - напротив !

66

Анонимен

преди 2 години

Май се потвърждава приказката, че САЩ ще се бият до последния украинец в Украйна. Отделно, тия 750млн долара вече са около 500 млн реално, а скоро ще отидат и до около 100млн. Какво да се прави, инфлация :p

65

Анонимен

преди 2 години

За Зеленски ли са? Явно за да продължи цирка

fallback