Снимка: Bulgaria ON AIR

Европейският съюз налага за първи път енергийни санкции срещу Русия. Междувременно външните министри на ЕС обсъждат в Люксембург 6-и пакет от санкции срещу Русия. Прекратяването на покупките на петрол и газ, с цел спиране на финансирането на руските военни действия, разделя 27-те страни членки.

Политологът проф. Ана Кръстева коментира в студиото на "България сутрин" целите на Путин.  "Забравяме неговата вътрешна цел, защото в Украйна умират хора. Той успя радикално да задуши опозицията в Русия. Така, както не може да го направи в мирно време. А всички, които могат, напускат. Пълно е с руснаци по летищата, те не искат да бъдат асоциирани и свързвани със страна, която става все по-фашистка. Глобалната цел на Путин е да пренапише глобалния ред. По-малко от месец преди военната инвазия Китай и Русия сключиха неограничен договор - втората по мощ икономическа сила Китай да се съюзи с ядрената сила и военна Русия и това да се противопостави на Запада. Путин се опитва да постигне целите си на три нива, които са еднакво амбициозни. Но нищо не работи така лесно, дори по отношение на Китай", анализира политологът.

По думите й Орбан в Унгария спечели пореден мандат, задава нов тон, виждаме и една Полша, разярена на Унгария. ЕС се въздържа от тежко оръжие, но именно страни от Вишеградска четворка пращат оръжие - Чешката република, Словакия. Има много интензивни прегрупирания, които не са по посока отслабване на ЕС, а прегрупиране", коментира политологът.

Според нея ключово значение ще има изходът от президентските избори във Франция. Експертът по геополитика и международна сигурност Искрен Иванов уточни, че френско-германското сътрудничество е моторът на европейската интеграция.

"След резултатите от изборите ще разберем дали ще станем свидетели на промяна, или не. Зависимостите няма как лесно да бъдат разбити и разформировани. Френският народ трябва да направи мъдър избор. Виждаме държави с по-балансиран тон спрямо Русия и тези, които по-открито я критикуват. Полша и Прибалтика, които са на фронта, са доста остри в изказванията си. Те казват нещата такива каквито са, особено след Буча. Франция все още опитва да балансира. Една такава риторика е неоправдана. Руският президент не иска мир, а една Украйна, която влиза в руската сфера на влияние", заяви Иванов пред Bulgaria ON AIR.

И двамата събеседници са убедени, че бъдещето на Финландия и Швеция е в НАТО.

"Не смятам, че финландското и шведското присъединяване ще доведат до объркване в НАТО. Европейската архитектура за сигурност се променя много динамично. Желанието им да останат неутрални няма как да се  случи. Присъединяването им към Алианса ще допринесе за стабилността на стария континент. НАТО се намира под ядрения чадър на САЩ. Русия знае, че едно нападение срещу ядрения чадър гарантира взаимно унищожение", заяви експертът по международна сигурност.

Иванов коментира основната цел и място на Китай. Идеята на Си Дзинпин беше Китай да се надигне като икономически играч, глобалните икономически интереси да бъдат гарантирани. Путин с тази война падна в капана на дипломацията и изненада Китай. Бъдещето на Русия е в руско-китайския блок, Русия ще бъде ядрения чадър, а Китай - движещата сила на тази икономика. Докато Русия не попадне изцяло под влиянието на Китай. Да не забравяме, че в източна Русия се търгува в юани, а не в рубли", подчерта Иванов.

Според проф. Кръстева конфликтът ще се превърне в регионален. Добър знак е, че ЕС възстановява своето дипломатическо представителство. Има сигнали за регионализация на конфликта - ще се съсредоточи в Донецката и Луганската република. Не още утре, но в близко бъдеще може да се премине към замразен регионален конфликт", заяви проф. Кръстева.

Два сценария очерта в студиото експертът по международна сигурност.

"Единият е напрежението да деескалира при постигането на договорености, Украйна да бъде разделена на Източна и Западна. Не смятам, че украинците ще го позволят. Затова вероятно ще се стигне до допълнителна ескалация на напрежението. Там също има два сценария - отново да станем свидетели на руска военна интервенция в Източна Украйна. Ако Зеленски стигне до контранападение Русия може да премине към употребата на оръжие за масово унищожение", посочи Искрен Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase