Снимка: БГНЕС
fallback

Италианският министър-председател Марио Драги заяви, че Италия ще "следва решенията на Европейския съюз" относно новите санкции срещу Русия, включително евентуално ембарго за руския газ.

Нарастващият брой "кланета" в Украйна "ни подтиква да приемем още по-строги санкции", заяви пред репортери след заседание на правителството в сряда италианският премиер, цитиран от Асошиейтед Прес.

"Всички съюзнически държави се чудят какво може да се направи, за да се спре Русия... Ние следим какво ще реши Европейският съюз", предаде "Дойче Веле".

"Ако ни предложат газово ембарго, ще последваме ЕС по този път, искаме най-ефективния инструмент за постигане на мир", коментира Драги.

Макар че газовото ембарго "не е възможност, която се обсъжда в момента", ситуацията "непрекъснато се развива", добави Драги.

Oще по темата
Италия е силно зависима от руския газ, като внася 95 % от потребявания от нея газ, от който около 40 % идва от Русия.

"Днес газовото ембарго все още не е обсъждано, но е намасата", каза Драги.

Ембаргото за руския газ е предмет на ожесточени дискусии в ЕС вече от седмици. Полша е най-категоричният застъпник на твърдата линия: Варшава настоява за незабавно прекъсване на вноса на газ, петрол и въглища от Русия.

Но засега в ЕС няма дори мнозинство за частично санкциониране на руския енергиен сектор, отбелязва за "Дойче веле" политологър Аника Хедеберг.

Петролът е стока, която може да се купува свободно на световния пазар. Следователно петролното ембарго трябваше да бъде на дневен ред още от първия ден. Не е за вярване, че това все още не е договорено.

Същото се отнася и за въглищата, които също могат да се търгуват свободно. С газа е малко по-трудно. Зависимостта на Германия се усложнява от факта, че тя не може да обърне гръб на руския газ, защото го получава по тръбопровод.

Налагането на газово ембарго би засегнало особено силно Германия, Унгария, Австрия и Италия. Заедно с Нидерландия, която също внася много петрол от Русия, те са сред страните, които се противопоставят на строгите санкции в енергийния сектор.

Литва, Латвия и Естония се отказаха от руския газ изцяло.

Поляците са готови да платят тази цена. Техният внос на газ и петрол е нисък в сравнение с този на Германия, но пък внасят много въглища от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Степан Бандера

преди 2 години

Каквото и да става, за Руската Федерация винаги ще има санкции. Заради това бой до дупка😀

24

Накратко

преди 2 години

Който не внася газ иска санкции. Който внасягаз не иска санкции. Не виждам връзка с войната тук, а само с национални интереси.

23

баба мара

преди 2 години

даите едно доказателство че русия има отношение към убийствата разгледаитекакво е ставало в донбас 2014 г светът защо мълчи по тази тема

fallback