Снимка: архив, БГНЕС

Американското издание "Вашингтон пост" коментира новите санкции, които Белият дом наложи вчера срещу две от най-големите руски банки и пълнолетните деца на руския президент Владимир Путин.

Санкциите срещу "Сбербанк" и "Алфа банк" са придружени от забрана от страна на САЩ за всякакви входящи инвестиции в Русия от страна на който и да е американец, както и от санкции срещу няколко държавни руски предприятия, включително самолетостроителна и корабостроителна корпорация, припомня изданието. Санкции ще бъдат наложени и на членове на семействата на руския външен министър Сергей Лавров и други висши руски служители.

Още по темата
Но, докато администрацията налага допълнителни санкции, се засилват въпросите за ефективността на водената понякога без особена координация икономическа кампания на Запада срещу Москва, отбелязва изданието. То пише, че първоначално руската валута се е сринала, след като правителството на САЩ и неговите съюзници за първи път наложиха санкции срещу Кремъл преди няколко седмици. Но напоследък рублата се е възстановила и Европа продължава да купува руски нефт и газ на стойност милиарди долари, посочва вестникът.

Според него това е помогнало на Москва да компенсира разходите за войната. Въпреки че администрацията на Байдън е забранила вноса на руски енергийни продукти в Америка, САЩ не са наложили санкции върху международните руски енергийни сделки поради опасенията за въздействието на по-високите световни цени на енергията върху вътрешната инфлация.

"Вашингтон пост" цитира служители от Белия дом, които са категорични, че санкциите работят въпреки тези критики. Те изтъкват прогнози, че руската икономика може да се свие с до 15% през тази година - което би било най-големият спад в руската икономика от началото на разпадането на Съветския съюз през 1989 г.

Изданието коментира, че допълнителните санкции срещу Русия биха могли да увеличат напрежението в световната икономика, която все още се опитва да се възстанови от пандемията от коронавируса. Русия е не само един от най-големите доставчици на енергия в света, но и играе ключова роля във веригите за доставка на автомобилни части, храни и други стоки.

Вестникът цитира изказване пред законодатели от Конгреса на министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън вчера, в което тя предупреди за повишаване на цените на енергията и храните в световен мащаб, както и за опустошителни последици за по-бедните страни, които са по-малко подготвени да поемат удара и са по-зависими от износа на руска и украинска пшеница.

Британският вестник "Гардиън" също коментира новите санкции и цитира изказване на украинския президент Володимир Зеленски, че те не отиват достатъчно далеч и ще бъдат възприети от нахлуващите руски сили като "разрешение за атака". Зеленски смята, че пакетът санкции изглежда грандиозно, но въпреки това не е достатъчен. Изданието пише, че той е призовал Запада да отхвърли руския петрол и напълно да блокира банките на страната от международната финансова система.

"Гардиън" припомня и че Общото събрание на ООН днес ще гласува дали да отстрани Русия от Съвета на ООН по правата на човека след разкритията за убийства на цивилни в украинския град Буча.

Руската инвазия в Украйна навлиза в решаваща фаза, тъй като Владимир Путин оказва натиск върху генералите си да постигнат значителна победа преди 9 май, за да компенсират неуспеха си да превземат Киев, пише британският в. "Телеграф", позовавайки се на информация от западни официални лица.

Развиващата се в източната част на страната офанзива изглежда има за цел да обкръжи и унищожи съсредоточените там големи украински сили и да "освободи" Донецката и Луганската народна република, коментира изданието. То припомня, че 9 май е денят, в който Русия традиционно отбелязва края на Втората световна война с военен парад на Червения площад.

Но "Телеграф" посочва, че западните разузнавателни агенции смятат, че понесените от Русия загуби в продължилата месец битка за Киев означават, че руските командири може би ще се затруднят да съберат достатъчно сили, необходими за изпълнение на исканията на Кремъл.

Вестник "Ню Йорк таймс" също пише за възможна руска офанзива в Източна Украйна и съобщава, че много цивилни в този регион бягат, подтикнати от съобщенията за руски зверства край украинската столица и разтревожени от признаците, че руските сили са на път да засилят атаките си в Източна Украйна.

Изданието цитира данни на ООН, според които повече от 11 милиона украинци - приблизително един от всеки четирима - са напуснали домовете си от началото на инвазията на 24 февруари и повече от четири милиона са напуснали страната. То отбелязва, че това е най-голямата бежанска криза в Европа след края на Втората световна война.

"Ню Йорк таймс" посочва, че западни военни анализатори твърдят, че руснаците са подценили значително предизвикателствата на кампанията в Украйна и че първоначалните им сили, наброяващи над 150 000 души, са били отслабени от загуби, изтощение и нисък морал. Въпреки това по преценка на анализаторите това не означава, че руските военни не могат да предприемат нова мощна атака в Източна Украйна.

Вестникът коментира, че оценки на Пентагона за разположението на руските сили изглежда потвърждават твърденията на украински служители, че руските войски се струпват в Донецка, Луганска и Харковска област. Служители от Пентагона са съобщили, че Русия е изтеглила всички свои войски, разположени в района на Киев и друг град в северната част на страната - Чернигов, и ги е изпратила обратно в Русия или в Беларус, за да се превъоръжат, снабдят и евентуално да се прехвърлят в Източна Украйна. По техни оценки понастоящем Русия разполага с около 30 батальонни тактически групи - до 30 000 военнослужещи - в източната част на страната.

"Ню Йорк таймс" отбелязва и че по-рано тази седмица Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския президент Джо Байдън, заяви, че Русия най-вероятно ще изпрати "десетки хиляди войници на фронтовата линия в източната част на Украйна" през следващите седмици. Вероятно до голяма степен в очакване на тази следваща голяма фаза на войната Пентагонът обяви късно във вторник, че изпраща в Украйна противотанкови ракети "Джавелин" на стойност 100 милиона долара - приблизително няколкостотин ракети - където оръжието се използва с голям успех за унищожаване на руски танкове и други бронирани машини, пише "Ню Йорк таймс".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase