Снимка: БГНЕС

Случващото се в Украйна ни демонстрира, че руските военни фактически нямат съвременна комуникационна система, която да им позволява ефективно да координират действията на своите части. Украинците слушат радиочестотите на врага, а също и "заглушават" разговорите му, като излъчват хеви метъл музика директно по време на бой, пише The Economist. 

Много части на руската армия използват некриптирани високочестотни канали за комуникация в Украйна, които могат да се слушат дори с помощта на любителска радиостанция. В резултат украинските радиолюбители обменяли данни за радиочестотите, използвани от руските военни, слушали ги и след това съвместно анализирали записите от разговорите. 
 
В прехванатите съобщения руските командири се оплакват по-специално от липсата на транспорт за извозване на мъртвите от бойното поле, „приятелски огън“ и измръзване на половината от личния състав. 
 
Проблемът с комуникацията може да е една от причините за големия брой жертви сред висшето командно ниво. Лошата координация между войските принуждава висши офицери да присъстват лично на бойното поле и да се излагат на риск. Украинската страна съобщи за смъртта на седем руски генерали. Един от тях, според украински данни, е попаднал под удар, защото поддържал връзка по некриптиран канал. Руското военно ръководство знаело за комуникационния проблем повече от десетилетие. 
 
Дори по време на войната в Грузия през август 2008 г., липсата на армейски радиостанции довела до това вместо тях да бъдат използвани мобилни телефони и дори „куриерска поща“: офицер от щаба на въздушно-десантните сили лети с хеликоптер, десантчиците, каца и им поставя задача. Това пише "Независима газета", цитирана от Actualno.com. 
 
През 2012 г. за армията е разработена радиостанцията „Азарт-П1“. Неин производител е зеленоградското микроелектронно предприятие „Ангстрьом“, което няма никакъв опит в създаването на радиостанции. Съсобственик на НПО „Ангстрьом“ е бил Леонид Рейман, от 2004 до 2008 г. министър на съобщенията, а от 2008 до 2010 г. съветник на президента Дмитрий Медведев. 
Още по темата
 
Според декларираните технически характеристики радиото „Азарт“ е усъвършенствано. То можело да работи както като аналогово, така и като цифрово средство за комуникация, било съвместимо с всички налични армейски радиостанции, имало добра криптографска сигурност, било способно да променя честотата на връзката 20 хиляди пъти в секунда с помощта на специален алгоритъм и имало вграден навигатор. Но радиото се оказало трудно за управление и настройка, а цената му била близо 300 хиляди рубли (почти 10 хиляди долара по тогавашния обменен курс). 
 
Твърденията, че „Азарт“ е изцяло руска разработка, били преувеличени. В радиото е монтиран процесор, разработен от НПО „ЕЛВИС“, произведен по стандарт от 65 нанометра. По това време в Русия обаче просто не са съществували производствени линии за създаване на микрочипове по тази технология, съобщава Радио Свобода. 
 
За производството на „Азарт“ са използвани китайски компоненти. Използването на "Азарт" показало, че те са ненадеждни. Много уоки-токита просто преставали да се включват или влизали във „вечен цикъл“ на самопроверка след стартиране. А ефективното разстояние, на което те били способни да установят комуникация, се оказало сравнително малко в бойни условия. И накрая, експертите се съмняват в съвместимостта на „Азарт“ с други видове радиостанции, използвани от руската армия. Ако елитно десантно подразделение е оборудвано с „Азарт“, а поддържащите го артилеристи използват остарели комуникационни системи, тогава съобщенията трябва да се обменят по несигурни канали. 
 
Според военния експерт Владимир Орлов в Сирия руските войски са използвали „Азарт“ „само в рамките на авиобаза Хмеймим и пристанището на Тартус“, а извън тази зона радиостанциите не осигурявали надеждна връзка и трябвало да използват китайски граждански радиостанции марка Baofeng, които се наричат „балалайки“. 18,5 милиарда рубли (240 милиона долара по това време) били отпуснати за проекта „Азарт“, но около една трета от тези пари били откраднати. През 2019 г. военното управление на Следствения комитет на Русия започнало разследване за доставката на „Азарт“ за руската армия. Замесени били няколко души, сред които началникът на комуникационните войски, заместник-началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ генерал-полковник Халил Арсланов. 
 
По данни на следствието от 18 милиарда рубли 6,5 милиарда рубли може да са били присвоени чрез изкуствено завишаване на цената на станциите, а замесеният в случая бивш началник на 1-ви отдел на главното управление на комуникациите на Министерството на отбраната генерал-майор Александър Оглоблин разказал, че радиостанциите всъщност са закупени в готов вид от Китай. В Русия било проведено само окончателното сглобяване с добавяне на някои компоненти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase