Снимка: БГНЕС
fallback

ЕС обмисля алтернатива на руските енергийни доставки и планира изграждането на газопровод Турция - Израел. Според правителствени и представители на индустрията на двете страни ще бъде сложно да се постигне каквато и да е сделка, съобщава Ройтерс.

Още преди пет години имаше идея да се построи подводен тръбопровод от Турция до най-голямото офшорно находище на природен газ в Израел – "Левиатан". Газът ще тече към Турция и към южноевропейските съседи, които искат да диверсифицират доставките си на синьо гориво далеч от Русия, предаде БНР. 
Oще по темата
 
Собствениците на газовото находище -  Chevron и израелските фирми NewMed Energy и Ratio Oil, планират да увеличат производството от 12 на 21 милиарда кубически метра годишно, като до момента снабдяват с газ Израел, Египет и Йордания.
 
Според компанията NewMed Energy голяма част от допълнителния добив на газ ще бъде втечнен и изнесен чрез кораби за Европа или за Далечния изток. Главният изпълнителен директор на NewMed заяви миналия месец, че Турция също може да се превърне в дестинация, но трябва да си "заложи кожата" и да се ангажира с изграждането на газопровода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

msm

преди 2 години

И водород, от електролиза на водата, чрез електричество получено от соларни панели. Всичко е ток и жица и е в обозримото бъдеще, въпрос на воля.

75

msm

преди 2 години

Биогаз и биометанол - вечните ресурси, поне докато има слънце и вали дъжд :-)

74

До 88

преди 2 години

Рублата се понижава изкуствено заради коментара на Путин,че ще продава газ в рубли. Изчакай до 04.04.22г., когато Русия трябва да плати 2.2 милиарда долара външен дълг. Обаче още на 01.04 Путин трябва да реши ша си изпълни ли договорите продавайки в долари и евро или отива в батака. Ша я видим рублата на къде върви тогава.

fallback