Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Германският канцлер Олаф Шолц обмисля създаването на базиран на израелския модел отбранителен противоракетен щит, който да пази цяла Германия,  предаде ДПА.

"Това определено е едно от нещата, които обсъждаме и то с основание", каза вчера канцлерът пред телевизия А Ер Де, попитан дали в Германия трябва да бъде използван защитен щит срещу ракетни атаки.

Oще по темата
"Всички трябва да се подготвим за факта, че имаме съсед, който в момента е готов да използва сила, за да наложи интересите си. Затова трябва да работим заедно, за да гарантираме това да не се случи", каза Шолц, имайки предвид руската инвазия в Украйна.

Германският лидер отказа да коментира подробности за възможния план, посочвайки, че той все още не е окончателен.

По-рано германският вестник "Билд" съобщи, че Германия обмисля закупуването на израелската система "Стрела 3", която ще струва 2 млрд. евро (2,2 млрд. долара). Тази система би дала нови възможности на Бундесвера, тъй като е способна да унищожава балистични ракети с голям обсег на действие на голяма височина, включително в стратосферата.

Новината бе приветствана от лидера на германския опозиционен Християндемократически съюз (ХДС) Фридрих Мерц, който каза, че планът е "стратегически отговор, който заслужава да бъде обмислен" заради латентната заплаха от страна на Русия.

В неделя за Израел се очакваше да замине делегация на Бундестага, за да се запознае по-подробно със системите за противоракетна отбрана, съобщиха източници пред ДПА. В рамките на посещението са планирани множество срещи, а самата визита е предвидено да продължи до четвъртък.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

анонимен

преди 2 години

След 77 години САЩ разреши на Германия да се въоръжава. Само след 3 години армията на Германия ще бъде пак най-силната в Света. Тогава няма в НАТО да чакаме само на САЩ да ни пази,а Германия ,която,географски и приятелски е по-близо до нас. Германия ще има и супер стратегически атомни бомби.

83

Анонимен

преди 2 години

До да ви светна 95 - Бъркаш скоростите ))) Не е трета космическа скорост с първа! Бъркаш тотално сметката! АВАНГАРД се движи с 27 хил. км/ч, което е = 7500 м/сек. а първа космическа скорост в 7100 м.сек. ))) Капиши? )))

82

Анонимен

преди 2 години

Гениално! Дано не се стигне до използването на тази система и да се разбере, че има руски ракети, които преминават през Щита, както горещ нож минава през масло

fallback