Снимка: БГНЕС

Гърция обмисля да намали ДДС-то за хляба и олиото, като идеята е тези продукти да се облагат с данък в размер на 6 на сто, който в момента е 13 процента, съобщава гръцкото издание „Мъни ревю“. 

Заради поскъпване на суровините и електроенергията цената на хляба, който е основен продукт в потребителската кошница на гръцките граждани, се е увеличила с 20 на сто, посочва изданието.  
 
Намалението на ДДС на хляба ще струва на държавния бюджет 150 милиона евро. Гръцкото празвителкство се опасява, че мярката може да не повлияе реално на цената му. 
Още по темата
 
В днешното правителственото заседание, което ще се състои днес под председателството на премиера Кириакос Мицотакис, ще бъде обсъден възможният дефицит на стоки заради войната в Украйна и допълнителни мерки за подпомагане на домакинствата.
 
Според предварителните прогнози инфлацията през март в Гърция е близо 8 на сто.
 
Също ще се обсъди вноса на царевица от България, Румъния и Южна Америка. Привителството планира алтернативни доставки на стоки, които сега не могат да дойдат от Русия и Украйна. Предложенията са още за внос на олио от Аржентина и жито от европейски държави и Канада.
 
Кабинетът на Мицотакис ще обсъжда и финансова помощ за животновъди и земеделци.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase