Снимка: БГНЕС

Клаус Йоханис заяви, че НАТО е одобрил бойната група, която ще бъде разположена в Румъния, заяви румънският президент в четвъртък преди участието си в извънредната среща на високо равнище на Северноатлантическия съюз, която се провежда в Брюксел.

"Искаме да говорим за консолидиране на източния фланг. Вече имаме някои много добри новини. Според генералния секретар Йенс Столтенберг НАТО вече е одобрила бойната група, която ще бъде разположена в Румъния. Това е тази бойна група, за която помолих. Франция ще бъде рамкова държава, със сигурност ще има преговори, за да се реши кой друг да изпрати войски в рамките на групата ", заяви Йоханис, цитиран от Romania Journal.
 
Президентът добави, че съгражданите му могат да бъдат спокойни, защото Румъния е защитавана от "най-големия съюз", предаде БГНЕС.
 
Йоханис също сподели, че подробностите за това къде ще бъде разположена бойната група ще бъдат оповестени своевременно. Румънският държавен глава обаче настоя, че са необходими допълнителни мерки за засилване на постоянното присъствие на НАТО в района.
 
"Ако погледнем войната в Украйна, ще видим необходимостта от много модерни оръжия, със сигурност се нуждаем от противоракетна отбрана и други подобни. Нещата не са толкова прости, с камион и танк днес не можеш да спечелиш много. Необходими са модерни, сложни оръжия, които очевидно са доста скъпи", заяви Клаус Йоханис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase