Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съветът на Европа е единствената международна организация, изключила Русия. Един единствен път досега от Съвета на Европа е изключвана държава и то само за две години. Това е Гърция по време на управлението на Хунтата. Това каза Меглена Кунева, посланик на ЕС в Съвета на Европа, в предаването „В развитие” с водещ Делян Петришки.

Инициативата за напускане на Русия от Съвета на Европа беше на комитета на министрите. Процедурата има две възможности – или да покани страната сама да напусне, или направо да се върви към следващите стъпки от нейното изключване. Това, което направи комитетът на министрите, бе да покани Парламентарната асамблея на Съвета на Европа да даде мнение. Решаващият орган е комитетът на министрите, но Парламентарната асамблея изразява демократичното мнение на 46-те държави членки на СЕ. Парламентарната асамблея даде препоръка за изключване на Русия от Съвета на Европа. Само трима членове на Парламентарната асамблея се въздържаха, всички останали гласуваха в подкрепа на изключването, разказа Кунева.

„Не знам в историята на Парламентарната асамблея да е взимано решение с такова изключително мнозинство”.

Русия междувременно пожела да се изтегли от организацията, посочи събеседникът.

„Финансово това няма да е лесно за Съвета на Европа, вероятно държавите членки ще трябва да увеличат своите вноски, за да се компенсира изключването на Русия”.

Цялата идея Русия да се присъедини към Съвета на Европа преди 26 години бе, за да се приближава стъпка по стъпка към онези ценности, заради които Съветът на Европа съществува и трябваше да са гаранция, че никога вече няма да има война в Европа.

Първата реакция на Медведев, когато е бил уведомен за процедурата по изключване на Русия от Съвета на Европа, беше изумителна. Наред с презрението, което е изразил към ценностите на организацията, той е заявил, че вече ще могат да въведат смъртното наказание в Руската федерация.

„Едно от нещата, които Съветът на Европа спечели за руските граждани, бе да няма смъртно наказание през тези 26 години”, подчерта Кунева.

По отношение на последиците за руския народ след изключването на страната им от Съвета на Европа Кунева каза, че още 6 месеца руските граждани ще могат да подават молба за защита на правата им, но след този срок няма да имат повече тази възможност.

„Надявам се, че след години при други обстоятелства и Русия, и Беларус, благодарение на гражданите си и това, че те искат промяна, ще могат да се присъединят към Съвета на Европа”.

Още за последиците от преустановяване на членството на Русия в Съвета на Европа и има ли извършени военни престъпления от страна на руската армия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase