Снимка: БГНЕС
fallback

Близо половината германци след началото на войната в Украйна подкрепят въвеждането на задължителна военна служба, сочи проучване, проведено от социологическата агенция „Kantar”.

В проучването, проведено на 1 и 2 март са взели участие над 1000 души. Според проучването 47% от анкетираните подкрепят въвеждането на задължителна военна служба в страната. В същото време 34% от запитаните са на противоположното мнение. Други 19% от германците нямат мнение по въпроса.

Задължителната военна служба в Германия е отменена през юли 2011 г., след което Бундесверът се превърна в професионална армия.

На фона на събитията в Украйна обаче в Германия се възобнови дебатът относно необходимостта от въвеждане на задължителна военна повинност. Редица политици смятат, че подобна стъпка е необходима при сегашните обстоятелства, докато други са категорично против.

На 27 февруари германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт заяви в ефира на телевизионния канал ARD, че не смята за необходимо да се въвежда задължителна военна служба. Според нея това "ще бъде голяма реформа, ще трябва да се изяснят много правни въпроси". Генералният инспектор на Бундесвера Еберхард Цорн, също се изказа против мярката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 2 години

И ще набират доброволци даже...в Мюмюнхен

36

ьяаожг

преди 2 години

цензурираха ме. Ок.ще перефразирам- афрогерманец

35

ьяаожг

преди 2 години

Да, не стига че им иплащат помощи на арабските и негърски икономически мигранти, се га ще ги въдворяват и на задължителна военна служба да ги пазят от путин. Ужас. Преди 3 години бяхме в Мюнхен- *** показно се изпика пред главния портал към стария град под благия поглед на немските мицилиционери.

fallback