Снимка: БГНЕС

Европейския план за борба с рака остави виното извън рисковите фактори

Виното беше главният герой в гласуването на Европейския план за борба с рака в Европейския парламент. Алкохолната напитка няма да бъде етикетирана като канцерогенен продукт благодарение на изменение, което означава, че производителите на вино в Южна Европа могат да въздъхнат с облекчение, съобщава "Евронюз".

Евродепутатите приеха с 652 гласа "за", 15 "против" и 27 "въздържал се" текст, установяващ връзка между консумацията на алкохол и риска от рак, който предизвика спорове сред много евродепутати от страните производителки на вино.

Предложението, което приравняваше консумацията на вино или шампанско с тютюнопушенето, беше изменено при окончателното му одобрение. Въпреки че е възможно бутилките с вино и други алкохолни продукти да трябва да адаптират етикетите си, за да се предотвратят рисковете за здравето, подобно на начина, по който трябваше да бъдат адаптирани цигарените кутии.

Европейският план за борба с рака, изготвен от специалната парламентарна комисия за борба с рака (BECA - "Beating Cancer"), беше обсъден в Страсбург в Европейския парламент, като проправи пътя за поредица от законодателни предложения за укрепване на ЕС в борбата му с рака.

Планът включва програми за превенция, които трябва да "предоставят на гражданите инструменти и информация, за да водят здравословен начин на живот", заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

Идеята се подкрепя от европейските природозащитници, включително от евродепутата Мануела Рипа от групата на Зелените/ЕСА. "Нуждаем се от по-добро етикетиране и потребителите трябва да могат да разпознават с един поглед дали продуктът е здравословен", казва Рипа.

"Защото разполагаме с научни факти, които доказват, че всички форми на консумация на алкохол, дори в умерени количества, могат да доведат до форми на рак. Защо да не защитим нашите потребители? Това няма да попречи на никого да изпие чаша вино, но ще даде ясна информация на нашите потребители", добави евродепутатът, който не иска да поставя печалбата над здравето.

Според Жоел Мелин от крайнодясната група "Идентичност и демокрация" текстът проправя "законодателен път към неприемливи наднационални ограничения".

"По отношение на алкохола и тютюна се приближаваме до ограничения, дори когато става дума само за празнично поведение и това е риск за европейската винарска промишленост", предупреди тя.

Окончателният текст обаче беше смекчен с поредица от изменения, внесени от южноевропейските страни, основните производители, които поискаха да не се "криминализира" консумацията на алкохолни напитки. Сред приетите изменения едно въвежда понятието "вредно потребление". И етикетите вече не трябва да "предупреждават", а да "информират".

"Ние отхвърляме прекомерната консумация на алкохол, която е вредна за здравето и защитаваме умерената консумация на вино и известната ни средиземноморска диета", написа в Tуитър испанският евродепутат Долорс Монсерат (ЕНП).

Френският евродепутат и онколог Вероника Триле-Леноар смята, че е необходимо да се създаде регистър на неравенствата при раковите заболявания. "Ракът засяга всички нас. Въпреки това ние сме напълно неравнопоставени пред лицето на болестта. Разликите в процентите на преживяемост могат да варират с до 25 % в различните страни от ЕС и това е неприемливо. Наш дълг е да инициираме намаляването на тези неравенства, подкрепено от създаването на регистър на неравенствата", каза Триле-Леноар.

Този приоритет е водещ в работата на комисията BECA, която иска да реагира на болестта, която всяка година убива 1,3 милиона души, включително 6000 деца, предава БГНЕС.

Европейският план за борба с рака ще получи финансиране в размер на 4 милиарда евро, включително 1,25 милиарда евро от бъдещата програма EU4Health.

Планът беше защитен от европейския комисар по въпросите на здравеопазването Стела Кириакидес: "За първи път Европа разполага с план от 4 милиарда евро за осъществяване на действия и с план, който разглежда явлението като цяло".

Комисарят допълни, че докладът се появява в изключително важен момент, тъй като "епидемията от Covid-19 е оказала много специфично въздействие върху развитието на раковите заболявания, като е забавила скрининга и ранната диагностика, отложила е операциите и лечението".

В своя "Европейски план за борба с рака", представен в началото на февруари, Комисията си постави за цел да постигне "поне 10% намаление на вредната консумация на алкохол до 2025 г.".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase