Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Френският президент Еманюел Макрон призова за спокойствие на фона на приближаващия се към Париж "Конвой на свободата".

"Винаги сме защитавали правото да се протестира, но се нуждаем от съгласие и повече колективна доброжелателност", каза Макрон пред вестник "Уест Франс" и същевременно призова за спокойствие.

Oще по темата

Той определи исканията на протестиращите като напълно справедливи и заяви, че разбира умората на обществото, особено на младите, от продължаващата вече две години пандемия.

Френският президент отбеляза, че Омикрон вълната на коронавируса отслабва и властите са отменили част от ограниченията, в това число и носенето на маски в закрити помещения, където се изисква санитарен пропуск. Макрон потвърди и че на 16 февруари отпадат ограниченията за баровете и ще отворят врати нощните клубове. Но по думите му няма гаранции, че няма да се появи нов щам, затова, докато обстановката в болниците остава усложнена, властите ще запазят ограниченията, свързани с ваксинационните пропуски.

Вдъхновени от демонстрациите под лозунга "Конвой на свободата" в Канада, шофьори от редица градове на Франция се очакваше да се съберат край Париж и да не се подчинят на полицейската заповед да не влизат в града.

За да задържат настрана конвоя от столицата, френските власти мобилизираха хиляди полицаи, бронетранспортьори и камиони с водни оръдия.

На местата за плащане на пътни такси по основните пътни артерии са разположени контролно-пропускателни пунктове, а в центъра са поставени заграждения преди планираните за уикенда митинги от протестиращите.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

87

В.

преди 2 години

Макарон ми прилича на късния Костоф. Владее медиите , държавата, банките, фирмите и пак се срина. .. Много е противен

86

Капитана

преди 2 години

макАрон да не пусна в гащите? :))))

85

Анонимен

преди 2 години

Това дребно фаши стче дано го свалят най накрая...

fallback