Снимка: БГНЕС

На 65-годишна възраст почина председателят на европейския парламент Давид Сасоли, като това е станало рано тази сутрин в болница в италианския град Авиано.

"Дейвид Сасоли почина в 1,15 часа сутринта на 11 януари в болница в Авиано, Италия, където беше хоспитализиран. Дата и мястото на погребението ще бъдат съобщени в следващите няколко часа", написа в Туитър неговият говорител Роберто Куйо.

Сасоли беше хоспитализиран с тежка пневмония през септември и се завърна в Италия за лечение.

Той отново влезе в болница на 26 декември.

„Тази хоспитализация се наложи поради сериозно усложнение след срив на имунната му система. В резултат на това всички официални дейности на председателя на Европейския парламент бяха отменени", се посочи тогава в официално изявление от неговия пресофис.

Сасоли е роден на 30 май 1956 г. във Флоренция, Италия.

След 30-годишна кариера като журналист първо в печатни, а после в телевизионни медии, Сасоли бе известен водещ в страната. Той стана член на Европейския парламент през 2009 г. и негов говорител през 2019 г.

Той беше член на лявоцентристкия Прогресивен алианс на социалистите и демократите, втората по големина група в парламента след дясноцентристката Европейска народна партия.

Въпреки че беше предимно говорител, той имаше и "титлата" председател на Европейския законодателен орган. Пристигането му в залата традиционно беше обявено на италиански като "Il Presidente".

За разлика от някои официални представители на ЕС, които говорят на английски и френски при публични изяви, Сасоли често ползваше и италиански.

Във вторник следващата седмица се очаква евродепутатите да проведат първия тур на гласуване за неговия наследник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase