Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Беларуските власти са започнали да изтеглят мигрантите от граничния пункт с Полша "Кужница-Брузги", съобщи по полска телевизия заместник-министърът на вътрешните работи на Полша Мачей Воншик, цитиран от ДПА.

По думите му режимът в Минск прави крачка назад след напрежението по границата заради мигрантите, опитващи се да проникнат в Полша.

Oще по темата

"Получих информация, че (беларуският президент Александър) Лукашенко е пратил първи автобуси за мигрантите, за да се качат и да бъдат откарани. Палатковият лагер край Кужница се опразва", каза Воншик. "Изглежда Лукашенко загуби битката за границата", добави той.

Генералният секретар на Беларуския Червен кръст Дмитрий Шевцов потвърди пред ДПА, че няколко автобуса са извозили от граничния пункт мигранти, които сега са настанени в разположен наблизо детски лагер. Според него обаче много мигранти все още пребивават край границата в палатков лагер и складова сграда.

Германският канцлер Ангела Меркел е разговаряла по телефона с полския премиер Матеуш Моравецки за кризата на външната граница на Европейския съюз с Беларус, където са се струпали хиляди мигранти, предаде още ДПА.

Двамата обсъдиха "близката германско-полска координация за обезпокоителната ситуация на границата", каза германското правителство в изявление. Меркел подчерта "пълната солидарност на Германия с Полша".

Германският канцлер разговаря два пъти по телефона с беларуския президент тази седмица, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 2 години

КАК СЕ НАРИЧА ЕТО ТОВА СЪБИРАШ СТОТИЦИ ХОРА/ПЛАТИЛИ ХИЛЯДИ ЕВРО/, КОИТО ОЧЕВИДНО ЖИВЕЯТ ТЕЖКО НАТОВАРВАШ ГИ НА САМОЛЕТИ НА СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА СТОВАРВАШ ГИ ДО ГРАНИЦАТА С ПОЛША ПРИ ТОВА КОГАТО СЕ ОЧАКВА ЗИМАТА И ЗАПОЧВАШ ДА ИЗНУДВАШ ЕВРОПА ДА СВАЛИ ТЕЖКИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ НЕЯ- ЗА МЕН ТОВА Е ДЪРЖАВЕН ТЕРОРИЗЪМ. И СЕ ПИТАМ ЗАЩО ДЕМОКРАТИЧЕН БЕЛАРУС НЕ ГИ ПРИЕМА НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ И НЕ ГИ УСТРОИ СОЦИАЛНО.

38

Анонимен

преди 2 години

Нещо приказваха за едни пари,като на Ели Кой си как получил понеже му ги дали по тез имиграционни въпроси,като че ли те от върха на Евро Съвета ги печатат заради тях мигрантите по въпроса и за Него,като техен попечител,че ги сбрал как на сбор в палаткови погранични лагери на неутрална територия сякаш всички дошли за сбора от всички краища извън Европа вървейки по неутралните гранични пътеки м/у държавите им,а не направо през тях да се запишат за прехода в поход докато стигнат до сбора-събора

37

Анонимен

преди 2 години

Тия Лукашенко е пич ,направи на луди еврогейския съюз любещи безкрайно ромовете ______________________ Е, той нали обича гостите си от няколкото по-южни държави: даде им вход в страната, отпрати ги на бърза ръка да си ходят с каквото са влезли (без паричките за виза!), държа ги в ничията зона седмици, а сега чак ... ги съжали. Милосърден, ще да е!

fallback