Снимка: БГНЕС
fallback

Беларус работи по репатрирането на няколко хиляди мигранти, предимно от Близкия изток, които са се събрали на границата на страната с Полша, членка на ЕС, заяви президентът Александър Лукашенко.

"В момента се работи активно, за да убедим хората - моля, върнете се у дома. Но никой не иска да се върне", каза Лукашенко, цитиран от държавната информационна агенция Белта.

Той също така заяви, че Беларус може да превози мигрантите чрез държавната си авиокомпания "Белавиа" до Германия, ако Полша не осигури "хуманитарен коридор". "Ако е необходимо, ще ги изпратим до Мюнхен със собствени самолети", каза Лукашенко.

Силният лидер на Беларус добави, че бившата съветска държава не иска мигрантската криза да прерасне в "конфликт", като го нарече "напълно вреден за нас".

Стотици мигранти се опитват да преминат от Беларус в Полша, членка на ЕС, от месеци, но миналата седмица напрежението се покачи, тъй като координираните усилия за преминаване бяха отхвърлени от полските граничари. Западните правителства обвиняват режима на Лукашенко, че примамва мигрантите в страната си и ги изпраща да преминат в ЕС в отмъщение за санкциите. Тези санкции бяха наложени в отговор на репресиите срещу опозицията след президентските избори миналата година и на решението на Лукашенко да приземи полет на Ryanair по-рано тази година над Беларус, за да задържи активист.

В неделя Белавиа обяви, че сирийци, иракчани, йеменци и афганистанци са забранени за входящи полети от Обединените арабски емирства по искане на Дубай, след като Минск беше обвинен, че вкарва мигранти, които да изпрати в Европа. В изявление до гражданите на четирите държави, публикувано на уебсайта на Белавиа, се казва, че те няма да бъдат допускани до полети от Дубай до Беларус "в съответствие с решението на компетентните органи в ОАЕ".

Този ход бе предприет, след като в петък Белавиа забрани на сирийци, иракчани и йеменци да се качват на входящи полети от Турция по искане на Анкара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Стюардесата

преди 2 години

Като в колесниците ще има осигурени места за вип персони.

51

димукрадчета

преди 2 години

като строите стени,що бутнахте Берлинската стена,и тя спираше мигрантите?????

50

Асан

преди 2 години

До ГДР ги пращай при яловата баба Шмеркелица да ги накърми :)))

fallback