Работодателите все повече недоволстват от безпрецедентно високите цени на електроенергия. 
 
Може ли да се говори за фалити на предприятия и спад на производство в цели сектори?
 
"Нещо в пазара на електроенергията на Европа е сбъркано. Идва време да кажем, че "царят е гол" и трябва този пазар да се преуреди. Той е счупен. 10% от централите са на газ, който е поскъпнал. Потребителите са изправени пред избори - дали да спрат или да продават на загуба", посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Вече има гласове в Европа, че трябва по друг начин да се регулира пазарът на електроенергия на едро. Целта на пазарите на едро е да се достави достъпна, чиста и сигурна енергия. Очевидно тя не е достъпна и така уреденият пазар не се справя със задачата, която е представена пред него", уточни Велев.
 
"В ситуации като тази това трябва да се направи. Свободният пазар не работи. Има ненормална рентабилност в стотици проценти. Нормалната рентабилност е 10-15% продажби, печалби към продажби", коментира Велев.
 
Според него предприятията няма да оцелеят без компенсации на надвзетите суми и изтъкна, че със сигурност много от тях ще ограничат дейността си.
 
"Настояваме сега, по 100 лв. на мегават час, да се компенсират потребителите на свободния пазар. Над 50% от тези надвзети суми се събират в АЕЦ "Козлодуй". При тези цени той ще има над 1,5 млрд. свръхпечалба", добави събеседникът на Bulgaria ON AIR.
 
"Сметките получи и малкият бизнес. Те са двойни спрямо сметките от преди един месец. Цените продължават да растат. За много сектори това не са символични разходи. Сметките превишават сумите, които са им за работни заплати. Изправени пред ситуация да не могат да платят заплати, много предприятия ще спрат работа", категоричен е Велев.
 
Председателят на АИКБ коментира, че трябва надвзетите пари да бъдат върнати на всички потребители на свободния пазар.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 8 месеца

Хич не е сбъркан и счупен, всичко си му е наред на пазара, само богатите не щат да плащат.

47

Свиня

преди 8 месеца

Колкото вземат от свръх печалбата на държавния АЕЦ за да подпомагат бизнеса толкова трябва да ввземат и от частния ВЕЦ , Соларен или Вятърен парк....щото частника прави гуша от цената на тока който произвежда и в същото време другите му предприятия или тези на жена му искат помощ от държавата за скъпия ток...

46

Анонимен

преди 8 месеца

Сбъркан съюз сбъркан пазар