Снимка: БГНЕС
Папа Франциск коментира разразилия се скандал около Католическата църква във Франция и заяви, че е тъжен и засрамен от неспособността на Католическата църква да се справи със сексуалното насилие над деца във Франция и изтъкна, че Църквата трябва да се превърне в "сигурен дом за всички", съобщава "Ройтерс".
 
"Бих искал да изразя пред жертвите своята тъга и скръб от травмата, която са претърпели, а също и срам, срам, поради неспособността твърде дълго църквата, а ги постави в центъра на своите притеснения", каза папата.
 
Разследването разкри, че френското духовенство е малтретирало над 200 000 деца повече от 70 години. Папата прикани католиците във Франция да поемат отговорност за случилото се.
Още по темата
 
"Това е моментът на срам", каза той и призова епископите да положат всички усилия, за да гарантират, че "подобни трагедии няма да се повторят".
 
Жан-Марк Сове, ръководител на комисията, изготвила доклада, заяви, че Църквата е проявявала безразличие към злоупотребите с години, предпочитайки да защитава себе си, а не жертвите, много от които са на възраст между 10 и 13 години.
 
Папата изрази своята благодарност към жертвите за смелостта, която са проявили и са разказали за това, на което са били подложени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase