Повече от 300 000 са били жертвите на сексуални престъпления в средите на Католическата църква във Франция от 1950 г. насам. Това съобщава докладът на специална анкетна комисия, който е представен днес, предаде БНР.

Още по темата

2500 страници разследване за 70-годишен период с потресаващи резултати: докладът на комисията по разследване на педофилски престъпления в Католическата църква е представен в тежка атмосфера. Той съобщава за около 3000 сексуални престъпници (духовници и светски лица в парацърковни организации) и шестцифрено число малолетни жертви.

Комисията е работила две години и половина по архиви на Църквата, полицията и медиите, а над 60 000 жертви са свидетелствали лично, някои от имаха думата на представянето. Комисията заключава, че поне 60% от тях имат проблеми в емоционалния и интимния си живот.

„До 2000 г. е царяло дълбоко, дори жестоко безразличие към жертвите“, заявява председателят на комисията Жан-Марк Сове, който призовава Католическата църква да поеме своята отговорност. Докладът съдържа 45 предложения и препоръки за действие. Ще има обезщетения за жертвите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase